zname-specifikace-grafiky-amd-radeon-fury-x2-na-trh-ma-prijit-jeste-letos
Novinka Známe specifikace grafiky AMD Radeon Fury X2. Na trh má přijít ještě letos

Známe specifikace grafiky AMD Radeon Fury X2. Na trh má přijít ještě letos

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

2. 11. 2015 19:15 4

Již v době, kdy AMD představilo svoji současnou řadu grafických karet Radeon, nám byla přislíbena také nová dvoučipová grafická karta tohoto výrobce, která by měla využívat dvě GPU Fiji XT. Nyní se konečně její vydání blíží a na web prosákly specifikace této karty, které vypadají skutečně slibně. 

Reklama

Kódové označení karty je Gemini, její oficiální označení však nejspíše bude Radeon Fury X2, kde číslovka 2 označuje využití dvou čipů Fiji XT. Nasazení dvou těchto čipů na jedné desce plošných spojů je velice šikovné, jelikož na sobě samy nesou paměti HBM, čímž se šetří místo oproti pamětem GDDR5. Právě velikost Radeon Fury X2 by mohla být zásadní výhodou oproti konkurenci. Vzhledem k tomu, že každé GPU Fiji XT na sobě u modelu Fury X nese 4 GB pamětí, Fury X2 by měla nabídnout 8 GB pamětí. 

Známe specifikace grafiky AMD Radeon Fury X2. Na trh má přijít ještě letos
i Zdroj: PCTuning.cz

Dvojnásobná by přitom měla být i šířka sběrnice a propustnost, která by měla přesáhnout 1 TB/s. 8 GB pamětí bude pracovat na frekvenci 500 MHz (1 GHz efektivně) a každý čip by měl nabídnout takt až 1000 MHz a 4096 stream procesorů. Podle informací výrobce by se měla karta zaměřovat zejména na zobrazování ve vysokém rozlišení 4K UHD či WQHD. Ve srovnání s jedním čipem Fiji XT, tedy v porovnání s jednočipovou Fury X bychom se údajně měly dočkat až 80% zvýšení výkonu v těchto rozlišeních. 

Inženýrské vzorky pod interním označením Gemini byly již před měsícem přepravovány v Indii, z čehož lze vyvodit, že již tehdy zamířily k některým testerům. Dual-GPU grafika Radeon Fury X2 neboli Gemini by snad měla přijít na trh ještě v tomto roce a spekuluje se dokonce o vydání ještě v tomto měsíci, což by mohlo zaskočit konkurenční nVidii, která již má také připravenu novou dvoučipovou grafiku řady GeForce, ale doposud ji veřejně neodhalila. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama