odhaleny-specifikace-high-endovych-procesoru-skylake-pro-notebooky
Novinka Odhaleny specifikace high-endových procesorů Skylake pro notebooky

Odhaleny specifikace high-endových procesorů Skylake pro notebooky

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

24. 8. 2015 20:30 1

Rodina procesorů Skylake sice zatím zahrnuje pouze dvojici desktopových modelů, nicméně tím by 6. generace procesorů Intel končit rozhodně neměla. Z mikroarchitektury označované jako Skylake by totiž měla vycházet celá řada dalších procesorů a to nejen pro desktopy, ale i pro notebooky.

Reklama

Před nedávnem jsme Vám přinesli zprávu například o úsporných modelech Skylake-U, ale také o mobilních Xeonech, které se objeví ve výkonných pracovních noteboocích. Nyní web CPU World odhalil další sedmici mobilních procesorů, tentokráte však pro high-endové a herní notebooky.

Společným jmenovatelem této řady procesorů, zahrnující čtyři modely Core i7, dva Core i5 a jedno Core i3, by mělo být využití integrovaného grafického čipu Intel HD 530. Nejslabší model Core i3-6100H bude také tím neúspornějším a nejméně náročným na chlazení s TDP 35 wattů. To je však vykoupeno využitím "pouhých" dvou jader (čtyř vláken), 3MB L3 cache a nižším taktem grafického čipu až 900 MHz. Dva modely Core i5 s přízviskem 6300HQ a 6440HQ mají TDP 45 wattů, jejich grafika běží na taktu až 950 MHz a jejich vyrovnávací paměť L3 má velikost 6 MB. Oba procesory budou vybaveny čtyřmi jádry. Dvojnásobku logických vláken se však nedočkáme, jelikož oba modely nepodporují technologii Hyper-Threading. 

Odhaleny specifikace high-endových procesorů Skylake pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Hyper-Threading mají zato povolený čtyři modely pod značením Core i7. Všechny čtyři procesory Core i7 mají společné také to, že mají čtyři jádra (8 vláken), 8MB L3 cache (vyjma nejslabšího i7-6700HQ s 6MB cache), grafiku HD 530 s taktem až 1050 MHz a TDP 45 wattů. Liší se pak samozřejmě hlavně taktem. Za povšimnutí stojí zejména procesor Core i7-6820HK, který má sice stejné parametry jako Core i7-6820HQ, nicméně měl by mít otevřený násobič. Odtud pochází onen přídomek "K", který známe z desktopů. Procesor tak půjde přetaktovat, což by mohlo přinést nejen tuto možnost do oblasti výkonných notebooků, ale mohlo by to také rozhýbat stojaté vody v oblasti chlazení mobilních procesorů.

Kompletní přehled chystaných procesorů pro výkonné notebooky:

Odhaleny specifikace high-endových procesorů Skylake pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Zdroj hovoří o tom, že procesorům budou moci sekundovat operační paměti DDR3L s taktem až 1600 MHz, ale možná také RAM LPDDR3 s taktem až 1866 MHz a DDR4-2133. Tyto informace o podporovaných pamětech bychom však zatím doporučovali brát s rezervou. Týkat se totiž mohou jen určitých modelů. High-endové CPU Skylake by se měly prvně v noteboocích objevit během září a října. Jejich ceny bohužel zatím známé nejsou.

Zdroj: CPU World

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama