vysledky-nvidia-za-druhy-kvartal-v-zisku-preci-jen-ale-s-problemy
Novinka Výsledky NVIDIA za druhý kvartál - v zisku, přeci jen ale s problémy

Výsledky NVIDIA za druhý kvartál - v zisku, přeci jen ale s problémy

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 8. 2015 12:54 4

NVIDIA je už mnoho let v zisku, tentokrát to ale tak růžové není, čistý zisk významně klesl kvůli SHIELDu.

Reklama
Výsledky NVIDIA za druhý kvartál - v zisku, přeci jen ale s problémy
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia už několik kvartálů (let) po sobě skončila vždy v zisku, což se o jejím konkurentu AMD říct nedá v žádném případě. Ale jak se říká, na každého jednou dojde, tentokrát u Nvidie tolik slavení nebylo. Byť obchodování šlo skvěle, stejně jako v minulých kvartálech, přeci jen byl čistý zisk minimální. Podívejme se na to detailně:

V Q1 měla Nvidia tržby 1,151 miliard dolarů, ve druhém (aktuálním) pak o kousíček lepších 1,153 miliard dolarů. Potud vše dobré, trochu však klesla marže z 56,7 procent na 55 procent. Což není nic zásadního, od marže 40 procent je jakýkoliv produkt ziskový. Problém byl v nákladech, v minulém kvartále byl 477 milionů a čistý zisk pak 134 milionů dolarů. Tentokrát ale náklady o 100 milionů stouply, na 558 milionů dolarů. To snížilo čistý zisk na "slabých" 26 milionů dolarů. Co za tím je? - V prvé řadě společnost vyplatila hotovostní dividendu akcionářům, což činí každý rok v tomto období. Toto vrácení kapitálu představuje částku 52 milionů dolarů, o zbytek se postarala ztráta z podílu společnosti Icera, která nebyla dobrou koupí a Nvidia ji dosud nebyla schopná někomu dále přeprodat. Další významnou položkou jsou desítky milionů dolarů za nutnost výměny Shield tabletů se špatnými bateriemi. Tedy stále v zisku, ale tentokrát s "odřenýma ušima".

Výhled na další kvartál už je optimističtější. Tržby se očekávají 1,18 miliard dolarů, marže by se měla vrátit nad 56 procent a náklady být na úrovni 484 milionů dolarů, pokud by se prognóza splnila, znamenalo by to čistý zisk někde kolem 140 milionů dolarů. Nvidia ale bude i v příštím kvartále vyplácet dividendu, a další náklady. Mělo by jít o částku někde kolem 55 milionů dolarů. Finální čistý zisky by tedy mohl být někde kolem 80-90 milionů dolarů.

Zdroj: NVIDIA

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama