graficka-karta-amd-radeon-r9-380-by-se-mela-objevit-v-prvnim-oem-sestavach-uz-v-cervnu
Novinka Grafická karta AMD Radeon R9 380 by se měla objevit v prvním OEM sestavách už v červnu

Grafická karta AMD Radeon R9 380 by se měla objevit v prvním OEM sestavách už v červnu

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

4. 5. 2015 15:00

Vyplývá to z oznámení společnosti Hewlett-Packard, která dnes představila svoji chystanou řadu počítačových sestav ENVY, u nichž by měla být nabídnuta možnost výběru grafické karty Radeon R9 380 od společnosti AMD.

Reklama

Tyto nové stolní počítače značky HP by se přitom měly objevit na trhu již v červnu letošního roku, což by napovídalo tomu, že AMD hodlá některé svoje nové grafické karty řady Radeon R9 300 vydat již během tohoto nebo následujícího měsíce. Nastat může však i taková situace, že sestavy od HP získají možnost výběru této grafiky až později a zatím budou k dostání pouze s grafickými kartami od značky nVidia. 

Grafická karta AMD Radeon R9 380 by se měla objevit v prvním OEM sestavách už v červnu
i Zdroj: PCTuning.cz

Okolo modelu Radeon R9 380 doposud vzniklo poměrně dost spekulací, ostatně jako okolo celé nadcházející řady desktopových grafik od AMD, nicméně všechny naznačují to samé, tedy že půjde povětšinou o karty osazené přeznačenými a mírně vylepšenými staršími čipy. První teorie hovoří o tom, že Radeon R9 380 bude vycházet z čipu "Tonga", jímž byla prvně osazena karta Radeon R9 285. V tomto případě by s sebou karta přinesla 2048 stream procesorů založených na architektuře GCN 1.2. Sběrnice pamětí by potom měla mít 384bitovou šířku. Tato teorie má mezery v tom, že výkonnostní rozdíly mezi vlajkovými modely Radeon R9 390(X) a Radeon R9 380(X) by byly celkem propastné.  

Další teorie naznačuje také to, že Radeon R9 380 bude vycházet z více než tři roky starého GPU "Tahiti", jímž byly osazeny karty Radeon R9 280 a 280X s tím rozdílem, že karta bude určena pouze OEM partnerům a vůbec se tak nedostane do maloobchodního prodeje. Tento krok se však zdá být poměrně zpátečnický a AMD by si tím mohlo pod sebou podřezat pomyslnou větev. Proto vznikla ještě třetí teorie, která počítá s využitím grafického čipu "Grenada PRO", což je v podstatě přeznačený "Hawaii" se 2560 stream procesory a 512bitovou sběrnicí pamětí. GPU "Tonga" by v tomto případě připadlo až na slabší modely Radeon R9 370 a 370X.

Grafická karta AMD Radeon R9 380 by se měla objevit v prvním OEM sestavách už v červnu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak či tak se zdá, že skutečně novými GPU a potažmo grafickými kartami budou modely Radeon R9 390 a 390X, které poběží na jádru "Fiji". Stále se však jedná spíše o spekulace, které by však měly být potvrzeny již během tohoto nebo následujícího měsíce, což ostatně potvrzuje i dnešní oznámení firmy HP. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama