benq-pracuje-na-35-zakrivenem-hernim-monitoru-s-typem-panelu-va-a-144hz-obnovovaci-frekvenci
Novinka BenQ pracuje na 35" zakřiveném herním monitoru s typem panelu VA a 144Hz obnovovací frekvencí

BenQ pracuje na 35" zakřiveném herním monitoru s typem panelu VA a 144Hz obnovovací frekvencí

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

4. 5. 2015 09:00

Společnost BenQ jistě potěšila celou řadu hráčů, když oznámila, že chystá vydat svůj nový 35" monitor XR3501, který v sobě spojuje hned několik atraktivních prvků. Těmi jsou především prohnutý displej, panel založený na technologii VA a dokonce i obnovovací frekvenci 144 MHz. 

Reklama

Díky této kombinaci a širokoúhlému poměru stran 21:9 by se měl monitor oslovit hlavně hráče závodních her a různých simulátorů. Zatím není jasné, zda bude monitor vybavený také některou technologií pro synchronizaci s grafickou kartou jako je G-SYNC od nVidie nebo FreeSync od AMD. Web TFT Central zároveň uvádí, že rozlišení displeje bude na takovouto velikost úhlopříčky relativně malé a to 2560 × 1080 pixelů.

BenQ pracuje na 35" zakřiveném herním monitoru s typem panelu VA a 144Hz obnovovací frekvencí
i Zdroj: PCTuning.cz

Nízká hustota pixelů je patrně zapříčiněna právě nevšedně vysokou obnovovací frekvencí, která samozřejmě vyžaduje výrazně širší datový tok. Limitem je samozřejmě i rozhraní pro připojení, tedy nejspíše DisplayPort 1.2. Hustota pixelů, nebo chcete-li jemnost displeje, odpovídá vzhledem k úhlopříčce a rozlišení zhruba 27" monitoru s Full HD rozlišením, což není nijak oslňující. Naopak velkou výhodou monitoru je využití typu panelu VA, který zaručuje dobré pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech.

Mezi dalšími specifikacemi, které nicméně nejsou oficiálně potvrzeny, by se měla objevit třeba doba odezvy (GtG) 4ms, kontrastní poměr 3000:1 a jas dosahující hodnoty 300 kandel na metr čtvereční. Výhodou oproti běžným herním TN panelům je také schopnost zobrazit 100% barevného prostoru sRGB. O podsvícení monitoru by se měly starat bílé LED (W-LED). Hlavně hráči by mohli ocenit také funkci Black eQualizer, která umožňuje zvýšit hodnotu gammy tím způsobem, aby se v tmavých scénách her zvýšila viditelnost. Dočkat bychom se snad mohli také technologií redukujících blikání a modrou složku světla, díky nimž by měl být monitor šetrnější k očím.

BenQ pracuje na 35" zakřiveném herním monitoru s typem panelu VA a 144Hz obnovovací frekvencí
i Zdroj: PCTuning.cz

BenQ XR3501 by měl údajně dorazit na trh ještě během druhého čtvrtletí letošního roku. BenQ tak k představení nejspíše využije veletrh Computex 2015. O cenách se bohužel zatím výrobce nezmiňuje, ale vzhledem k parametrům se rozhodně nebude jednat o nejlevnější monitor.  

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama