nachazejici-procesorova-architektura-amd-zen-bude-vyuzivat-samostatna-jadra-namisto-dvoujadrovych-modulu
Novinka Nacházející procesorová architektura AMD "Zen" bude využívat samostatná jádra namísto dvoujádrových modulů

Nacházející procesorová architektura AMD "Zen" bude využívat samostatná jádra namísto dvoujádrových modulů

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

13. 4. 2015 14:00 11

AMD hodlá s příchodem nové architektury svých procesorů nazvané "Zen" přinést zásadní změnu způsobu sestavení procesorových jader a odklon od současného dělení na moduly, jak tomu bylo u jader "Bulldozer".

Reklama

AMD totiž doposud využívalo u svých desktopových procesorů z řady AMD FX, které nabízejí třeba i osm jader, systém složení procesoru ze čtyř dvoujádrových modulů. Ty spolu však sdílí některé součástí včetně společného FPU. To při využití náročných aplikací vyžadujících vícejádrový výkon procesor mírně degraduje. Broadwell od Intelu byl pouze přechodným stupínkem a trhem s desktopovými procesory rozhodně nezacloumá. Na to má Intel připravenou nadcházející generaci procesorů Skylake, na níž bude právě "Zen" odpovědí z červeného tábora. 

Nacházející procesorová architektura AMD "Zen" bude využívat samostatná jádra namísto dvoujádrových modulů
i Zdroj: PCTuning.cz

O chystaných procesorech architektury Zen se toho ví už poměrně dost. Tyto procesory by měly skutečně opět využívat samostatná jádra, která spolu budou sdílet víceméně pouze vyrovnávací paměť L3 cache a přinést by měly také technologii SMT (Simultaneous Multithreading), což bude patrně jakási obdoba konkurenčního HyperThreading. První implementací jader Zen mají být extrémně výkonná APU, která by měla nabídnout až 16 fyzických procesorových jader. Pomocí SMT by se tak měly dostat až na 32 logických vláken. Ani zbylé specifikace nezní nijak špatně. První výkonná APU nové architektury prý nabídnout 512kB L3 cache na jedno jádro - celkem tedy až 8 MB - a 32 MB L3 cache sdílené mezi všemi jádry.

Výkon procesorové části však nebude jediným aktivem chystaných APU. Podobně na tom totiž budou i po stránce grafického výkonu integrovaného čipu. Hovoří se totiž o využití integrovaného grafického čipu z rodiny "Greenland", který by snad měl nabídnout až 16 GB pamětí využívajících technologii vrstvení HBM, díky níž by se jejich propustnost měla vyšplhat až na 512 GB/s (pro porovnání, současná špička GTX Titan X od nVidia nabídne propustnost "pouhých" 337 GB/s). Propustnost byla limitující i pro řadič operačních pamětí. Stávající procesory AMD totiž podporovaly paměti typu DDR3, což by se s příchodem nové architektury mělo také změnit. Stávající řadiče totiž budou nahrazeny těmi s podporou pamětí typu DDR4. 

Nacházející procesorová architektura AMD "Zen" bude využívat samostatná jádra namísto dvoujádrových modulů
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD si tímto krokem hledá cestu na trh, kde je slabina konkurence. Procesory Zen by totiž mohly být revoluční právě v oblasti procesorů s integrovanými grafickými čipy a mohly by tak naklonit misky vah na stranu AMD alespoň v jedné oblasti. Nezbývá než AMD s nadcházející procesorovou architekturou fandit. Radovat se by ale bylo prozatím předčasné, jelikož AMD tyto informace oficiálně nepotvrdilo a může jít pouze o spekulace. Zatím není jasné ani to, jaký výrobní proces AMD zvolí a jestli se architektura "Zen" dočká také samostatných procesorů bez grafického čipu.  

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama