toshiba-predstavuje-humanoidni-robotickou-zenu-chihiraaico
Novinka Toshiba představuje humanoidní robotickou ženu ChihiraAico

Toshiba představuje humanoidní robotickou ženu ChihiraAico

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 3. 2015 17:00 9

Na svém stánku v rámci letošního veletrhu CES představila společnost Toshiba robotickou ženu "ChihiraAico". Tento exponát získal pozornost celého světa. Jaké jsou další plány s tímto konceptem?

Reklama

ChihiraAico se přítomnému publiku v Las Vegas sama představila ve znakové řeči a za doprovodu pianisty ukázala také své hudební nadání a zazpívala. V průběhu prezentace byla vidět mimika její tváře - úsměv, rozhořčení i smutek. Zřetelná byla realistická textura pleti a přirozené pohyby včetně mrkání očních víček.

Humanoidní robot byl vyvinut ve spolupráci se společností aLAB. Na základě odborných znalostí z průmyslové robotiky vyvinula Toshiba operační algoritmus pohybů s využitím mnoha kloubů, jejichž koordinaci řídí 43 pohonných jednotek. Shibaura Institute of Technology a Shonan Institute of Technology zajistily s využitím pohybových senzorů technologie pro výuku přirozených pohybů a řízení robota. aLAB Inc. a Osaka University přispěly technologiemi pro vytváření mimiky lidské tváře.

Toshiba představuje humanoidní robotickou ženu ChihiraAico
i Zdroj: PCTuning.cz

Očekává se, že tento koncept (ChihiraAico) zasáhne v budoucnu do oblastí sociální péče, zdravotnictví, výroby, průmyslu a zábavy. Toshiba bude podle podle svých slov nadále do tohoto konceptu integrovat celou řadu technologií a senzorů, jako například hlasovou syntézu, rozpoznávání hlasu a další mechanismy s cílem umožnit brzké reálné zasazení humanoidních robotů na pozice recepčních a obsluhy informačních přepážek na veletrzích.

V roce 2020 plánuje Toshiba uvést tyto roboty do oblastí sociálních služeb a zdravotnictví jako společníky pro seniory a pacienty s demencí, jako vzdálené poradce, pečovatele, překladatele znakového jazyka a pro další určení.

Zdroj: ToshibaTZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama