je-to-tady-nvidia-odhalila-novou-grafiku-geforce-gtx-960-zname-uz-i-jeji-cenu
Novinka Je to tady! NVIDIA odhalila novou grafiku GeForce GTX 960, známe už i její cenu

Je to tady! NVIDIA odhalila novou grafiku GeForce GTX 960, známe už i její cenu

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

22. 1. 2015 16:00 33

Podle slov samotného výrobce by měla nová grafická karta GeForce GTX 960 zpřístupnit výkonnou a efektivní architekturu Maxwell širší hráčské veřejnosti. Argumentem pro koupi karty by měl být hlavně slušný výkon a pokročilé technologie architektury Maxwell známé už z modelu GTX 980 v provedení, které bude k dostání za třetinovou cenu.

Reklama

Abychom se ale nezdržovali teorií, vrhněme se rovnou na čísla. GeForce GTX 960 je založená na grafickém čipu GM206, na němž je na ploše 294 mm2 natěsnáno 2,9 miliardy tranzistorů společně s užší 128bitovou paměťovou sběrnicí. Sběrnice je v referenčním provedení propojená se čtyřmi paměťovými čipy, čímž je dosaženo 2GB kapacity pamětí typu GDDR5. Mezi dalšími výkonnostními rysy čipu nalezneme také 1024 CUDA jader, 64 TMU a 32 ROP, jedná se tedy přesně o poloviční specifikace vlajkového modelu GTX 980. 

Je to tady! NVIDIA odhalila novou grafiku GeForce GTX 960, známe už i její cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se frekvencí týče, GPU referenční verze karty běží na 1127 MHz a GPU boost frekvence může dosáhnout až 1178 MHz. Efektivní pracovní frekvence pamětí je potom 7 GHz. NVIDIA však slibuje, že oproti předchozí řadě grafických karet nabídne GTX 960 o 20% efektivnější využití šířky pásma (propustnosti) paměťové sběrnice. 

Chybět by neměla ani podpora řady technologií jako je například DSR (dynamic super resolution) umožňující zobrazovat hry ve 4K kvalitě obrazu i na monitorech s rozlišením Full HD, nebo technologie multi-frame anti-aliasing, která nabízí vysokou úroveň vyhlazování hran s menším dopadem na výkon. Samozřejmostí je pak také technologie G-SYNC a podpora příští generace standardu DirectX 12. 

Grafika by měla být již nyní k dostání také u nás za cenu začínající na 6 000 Kč včetně DPH. 

 Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama