google-odhalil-plany-s-modularnim-telefonem-ara-prodavat-ho-zacne-jeste-letos
Novinka Google odhalil plány s modulárním telefonem Ara, prodávat ho začne ještě letos

Google odhalil plány s modulárním telefonem Ara, prodávat ho začne ještě letos

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

16. 1. 2015 10:00

Google uspořádal další konferenci pro vývojáře, která byla věnovaná projektu modulárního chytrého telefonu Ara. Na této akci Google oznámil, jaké má s projektem plány a zároveň odhalil první funkční prototyp tohoto zařízení nazvaný "Spiral 2". 

Reklama

Firma hodlá telefon vydávat v několika fázích, nebo spíše generacích. Tou první bylo zařízení pojmenované Spiral 1, které sloužilo hlavně k prezentačním účelům a skládalo se ze spojovacího skeletu, do něhož se vkládali moduly s displejem, Wi-Fi, baterií a základní čipovou výbavou. Současná verze, která byla představena na tiskové konferenci, označená jako Spiral 2 je již podstatně funkčnější a zahrnuje nový hardware, který do telefonu dodávají společnosti NVIDIA a Marvell. 

Google odhalil plány s modulárním telefonem Ara, prodávat ho začne ještě letos
i Zdroj: PCTuning.cz

 

NVIDIA je autorem hlavního modulu telefonu, který bude zahrnovat čipset NVIDIA Tegra K1. Marvell je potom dodavatelem čipu PXA1928. Součástí telefonu již může být také 5Mpx zadní fotoaparát, displej s rozlišením 1280 × 720 pixelů a moduly zajišťující možnost připojení přes Wi-Fi, Bluetooth či 3G sítě. Další výhodou oproti původnímu provedení jsou také programovatelné, specializované obvody ASIC, které nahradili FPGA (programovatelné hradlové pole). Ani Spiral 2 však není určen pro běžné uživatele.

Google odhalil plány s modulárním telefonem Ara, prodávat ho začne ještě letos
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Třetí verze, která by měla být vydána ve druhé polovině letošního roku, ponese přirozeně označení Spiral 3 a měla by mimo jiné přinést nový akumulátor a možnost připojení ke 4G LTE sítím. Zároveň se konečně dočkáme také předinstalovaného operačního systému Android 5.0 a propracovanějších nástrojů pro vývojáře. V současné době se prototyp Spiral 2 skládá celkem z 11 funkčních modulů. Google doufá, že další generace telefonu již bude mít až 30 modulů. Některé moduly by dokonce mohly umožnit připojení fyzické klávesnice. Pravděpodobně budeme moci také oddělat modul s fotoaparátem v případě, že ho nepotřebujete. 

Google odhalil plány s modulárním telefonem Ara, prodávat ho začne ještě letos
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Až po vydání třetí generace telefonu, tedy nejspíše ve třetím čtvrtletí, by měl Google spustit pilotní program Project Ara, který by měl celý projekt posunout do finální fáze. Google by chtěl v tomto období shánět první testery a nastavovat finální ceny. Zároveň by měl rozjet provoz aplikace "Ara Configurator", pomocí níž si budou moci zákazníci vybrat vzhled telefonu a také to, z jakých modulů se bude telefon skládat.

Finální testování by mělo probíhat v Portoriku, což je nezačleněné území Spojených států ležící v Karibském moři. Google tuto lokaci pravděpodobně zvolil kvůli tomu, aby nemusel žádat o povolení k testování americký federální obchodní úřad (FCC). Google již je dokonce dohodnutý na spolupráci se dvěma tamějšími operátory OpenMobile a Claro. 

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama