microsoft-ukoncil-prodej-operacnich-systemu-windows-7-a-windows-8
Novinka Microsoft ukončil prodej operačních systémů Windows 7 a Windows 8

Microsoft ukončil prodej operačních systémů Windows 7 a Windows 8

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

4. 11. 2014 11:30 11

Máme špatnou zprávu pro řadu běžných uživatelů desktopových počítačů, Microsoft se totiž rozhodl ukončit maloobchodní prodej operačních systémů Windows 7 a Windows 8.

Reklama

Pokud jste stále fanoušky operačního systému Windows 7, který nahradil nepříliš úspěšný Windows Vista v říjnu roku 2009, a chtěli jste si jeho kopii pořídit pro Vaše nové PC, máte smůlu. Microsoft totiž 31. října ukončil jeho maloobchodní prodej. A to i přesto (nebo právě proto?), že Windows 7 v současnosti používá 53 % uživatelů desktopových počítačů. 

Microsoft ukončil prodej operačních systémů Windows 7 a Windows 8
i Zdroj: PCTuning.cz

Microsoft zároveň přestal poskytovat licence na operační systémy Windows 7 ve verzích Home Basic, Home Premium a Ultimate svým OEM partnerům z řad výrobců PC jako je Dell, HP či Lenovo. Výjimku budou tvořit pouze firemní počítače se systémem Windows 7 Professional, které budou prodávány ještě nejméně další rok. "Sedmičky" by se naštěstí nadále měly dočkat standardní podpory, bohužel však pouze do 13. ledna příštího roku. Rozšířená podpora by měla být zaručená až do 14. ledna 2020.

Microsoft ukončil prodej operačních systémů Windows 7 a Windows 8
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Prostředí chystaného OS Windows 10

Od konce října byl ukončen také maloobchodní prodej "krabicových" verzí Windows 8. Tento systém však bude stále vidění jako předinstalovaný systém na některých PC a noteboocích. Samozřejmě pouze do vyprodání zásob. Microsoft se tímto krokem snaží přinutit uživatele těchto starších operačních systémů přejít na stávající Windows 8.1 a zároveň udělat prostor pro svůj nadcházející OS Windows 10, který na trh dorazí někdy v polovině příštího roku.  

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama