jaka-bude-geforce-gtx-880-stredni-vyssi-trida
Novinka Jaká bude GeForce GTX 880? - Střední vyšší třída!

Jaká bude GeForce GTX 880? - Střední vyšší třída!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 8. 2014 14:29 25

Žádný ultra high-end nečekejte, Nvidia nám vrátí "starou dobrou" střední třídu za solidní cenu.

Reklama

O Geforce GTX 880 už jsme hovořili ve zprávičkách několikrát. O datu vydání jsme vás jako vždy informovali správně právě my, nejde o listopad jako šířili prostí přepisovači newsek z ciziny bez vlastních zdrojů. Uvedení je v září, na pultech obchodů v říjnu. Nastal čas trochu pohovořit o výkonu a vlastnostech. Neřeknu vám přesné parametry, efektivita Maxwellu je zcela jinde vůči Kepleru, a z pouhého počtu CUDA jader by jste stejně výkon nemohli odhadnout.

Jaká bude GeForce GTX 880? - Střední vyšší třída!
i Zdroj: PCTuning.cz

Zásadní "gró" Maxwellu je právě ono slovo "efektivita". Ta je důvodem, proč Nvidia nečeká na 16nm FinFet ale uvádí Maxwell stále na 28nm. Kepler byl efektivní pro hry, Maxwell je významně efektivnější, Nvidia změnila mnohé v jádru a dokázala vymáčknout z GPU mnohem více než se jim to podačilo z Kepleru. I když tedy naoko má Maxwell (GM204) relativně málo CUDA jader, je výrazně výkonnější než předchůdce. Stejné je to se spotřebou, ta razantně klesla. Pojďme na konkrétní predikci výkonu a vlastností.

Osobně tipuji výkon GeForce GTX 880 jen pár procent nad GeForce GTX 780 Ti, to vše ale s o třetinu nižší spotřebou. Nástupce high-endu bude až GeForce GTX 980 Ti s jádrem GM200. Taktováním se ale bude možné dostat výrazně nad GTX 780 Ti a její výkon, i v řádu desítek procent. Můj stálý zdroj z významné výrobny hardware, řekl doslova: GTX 880 je mainstreamová karta, měla by být relativně levná a dosáhnout na výkon GTX 780 Ti bez problémů. Nejde ale o High-end, a přímého konkurenta GTX 780 Ti nebo Titanu.

Více informací určitě vypluje brzy, představení karty se blíží a naše redakce bude samozřejmě u toho. Bude zajímavé sledovat, čím odpoví AMD, ti totiž nemají odpovědět čím. Stále mají k dispozici jen starý Hawaii, který se už vůbec neprodává, což dokazují výsledky i poslední rozložení trhu. Posledním argumentem pro GTX 880 by prý měla být cena karty, Nvidia by ji měla prodávat v EU někde v přepočtu za 12 000 Kč, tedy kolem současné ceny GTX 780. Proti této kartě nabídne za stejnou cenu, výrazně vyšší výkon i lepší spotřebu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama