ces-2014-3d-hd-televizor-na-vasi-hlave-to-je-headset-hmz-t3w-od-sony
Novinka CES 2014: 3D HD televizor na vaší hlavě, to je headset HMZ-T3W od Sony

CES 2014: 3D HD televizor na vaší hlavě, to je headset HMZ-T3W od Sony

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

13. 1. 2014 08:00 3

Pojem "rozšířené reality" je v poslední době spojován hlavně s chytrými brýlemi Google Glass. Původní koncept a účel podobných brýlí ale tkvěl v promítání 3D obrazu. Tohoto konceptu se nyní chopilo Sony.

Reklama

Na veletrhu CES 2014 Sony představilo projekční brýle, nebo spíše náhlavní soupravu s názvem HMZ-T3W, která byla označována také jako "Wearable HDTV". Z názvu je patrné, že se jedná o brýle, které do jisté míry mohou nahrazovat 3D televizor. 

Zjednodušeně se jedná o HDTV brýle, které zprostředkovávají 2D či 3D obraz a jsou vybaveny dvěma OLED displeji. Dva OLED displeje, z nichž každý displej slouží pro jedno oko, nabídnou promítání obrazu v HD (720p) rozlišení. Výrobce avizuje, že zobrazovaný obraz je ekvivalentní ke sledování 750 palcového plátna na vzdálenost 65 metrů, nebo sledování 60 palcového 3D televizoru ze vzdálenosti 1,5 metru. 

CES 2014: 3D HD televizor na vaší hlavě, to je headset HMZ-T3W od Sony
i Zdroj: PCTuning.cz

Headset je velmi lehký, váží totiž solidních 320 g. O držení na hlavě se stará čelenka a dva zadní popruhy, které jsou pro větší pohodlí vybaveny polstrovanými podložkami. Headset poskytuje nejen 170 stupňové zorné pole pro sledování HD obrazu, ale také virtuální, 7.1 prostorový zvuk, který je reprodukován peckovými sluchátky. Propojit ho lze s chytrým telefonem či tabletem a užívat si tak sledování filmů i na cestách. Náhlavní soupravu je možné využít nejen pro sledování filmů a videí, ale také ke hraní počítačových her, kdy vás brýle opravdu přenesou do virtuální reality.

V headsetu je samozřejmě umístěn senzor, který zaznamenává pohyb hlavy a tím otáčí obraz. Někteří testeři, kteří na CES tyto brýle zkoušeli, přišli na slepé místo na levé straně sledovaného spektra v promítaném demu. Tento problém se zdá Sony vyřešilo, protože v pozdějších demech se tento jev již nevyskytoval. 

Přesto, že patrně zbývá vychytat ještě pár posledních chyb, je HMZ-T3W na stránkách Sony již k dostání za cenu 999,99 dolarů. U nás už je tento osobní přehrávač 3D obsahu také k vidění za cenu 32 999 Kč.

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama