ces-2014-amd-prichazi-s-bezplatnou-alternativou-technologie-nvidia-g-sync
Novinka CES 2014: AMD přichází s bezplatnou alternativou technologie NVIDIA G-Sync

CES 2014: AMD přichází s bezplatnou alternativou technologie NVIDIA G-Sync

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

8. 1. 2014 14:00 12

Společnost NVIDIA využila CES 2014 jako odrazový můstek pro zobrazovací zařízení s podporou nové technologie G-Sync, na což samozřejmě její největší konkurent musel reagovat.

Reklama

AMD slibuje, že již brzy poskytne svoji vlastní alternativu k technologii G-Sync a navíc se pyšní s tím, že bude tato technologie zcela zadarmo. Jinými slovy k jejímu provozu nebude nutné kupovat jakékoliv nové zařízení. Výrobce tedy nenabídne žádný nový hardware, který by k provozu nové technologie bylo nutné zakoupit.

CES 2014: AMD přichází s bezplatnou alternativou technologie NVIDIA G-Sync
i Zdroj: PCTuning.cz

Místo toho AMD nastínilo svou novou technologii variabilní obnovovací frekvence, která byla nazvána FreeSync. Podle výrobce a autora technologie, tedy společnost AMD, dělá nová technologie prakticky to samé jako G-Sync, ale není k jejímu provozu nutné nakupovat žádný monitor, resp. čip, který v něm je integrován. Vše, co je k provozu nutné, je GPU engine s podporou této technologii a jakékoliv zobrazovací zařízení, které zvládne její zobrazení.

CES 2014: AMD přichází s bezplatnou alternativou technologie NVIDIA G-Sync
i Zdroj: PCTuning.cz

Demonstrace chystané technologie na displeji noteboocích Toshiba Satellite Click

AMD vysvětluje, že jejich displejové řadiče integrované v GPU, na rozdíl od NVIDIA, využívají jiným způsobem dynamickou obnovovací frekvenci a tím se do jisté míry přibližují technologii G-Sync bez nutnosti integrace jakýchkoli dalších čipů do monitoru. Technologie je založena na rychlé úpravě, nebo spíše na změně délky intervalu VBLANK, tedy intervalu mezi dvěma obnovovacími cykly. Původním účelem VBLANK bylo především snížení spotřeby energie displeje pomocí snižování frekvence obrazu, a proto je již celou řadou monitorů podporována. Proto ji lze využít u většiny současných monitoru, které využívají existující VESA standard s podporu proměnlivých intervalů VBLANK (Vertical Blanking Interval).

Video: Demonstrace FreeSync na noteboocích Toshiba při 30 FPS

Zjednodušeně, AMD zbývá pouze dokončit ovladač pro řízení VBLANK časování, který posléze stačí integrovat do nových ovladačů Catalyst.

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama