microsoft-koupi-od-finske-spolecnosti-mobilni-divizi
Novinka Microsoft koupí od finské společnosti mobilní divizi

Microsoft koupí od finské společnosti mobilní divizi

Mirek Kočí

Mirek Kočí

3. 9. 2013 05:30 10

Microsoft koupí mobilní divizi Nokie, dříve bývalé jedničky na poli mobilních telefonů. Za společnost, která se delší dobu potýká s nepřesvědčivými prodeji, zaplatí americká firma 5,44 miliardy eur, v přepočtu zhruba 140 miliard korun. Z toho 3,79 miliardy za samotnou mobilní divizi, dalších 1,65 miliardy za licencování patentů a technologií.

Reklama

Nepřehlédněte:

TAKHLE VYPADÁ SYSTÉM WINDOWS PHONE 8 NA PHABLETU NOKIA LUMIA 1520 (BANDIT)

Obě společnosti (Nokia a Microsoft; pozn. red) uzavřely před dvěma lety strategické partnerství. Nokia se tehdy rozhodla, že bude ve svých chytrých telefonech používat operační systém Windows Phone, jehož výrobcem je právě Microsoft, aby se stala konkurence schopná.

Už o rok dříve se generálním ředitelem Nokie stal Stephen Elop, bývalý zaměstnanec Microsoftu. O něm se aktuálně hovoří v souvislosti s tím, že by mohl v čele redmonského giganta nahradit odcházejícího Ballmera.

Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Z první příčky ji ale loni sesadil korejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se na lukrativním trhu se smartphony, které stále více vytlačují klasické stolní počítače, příliš nedaří.

Firma zaspala agresivní nástup konkurentů Apple a Samsungu, a i přes finančně nákladnou marketingovou strategii, do které jsou zapojeni také lidé z amerického showbyznysu, prodává stále méně telefonů než by chtěla.

Zda Nokii pomůže nakonec to, že přešla definitivně pod křídla Microsoftu, ukáže až čas. Vyhlídky jsou ale optimistické.

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama