rozhrani-hdmi-2-0-ve-vyvoji
Novinka Rozhraní HDMI 2.0 ve vývoji

Rozhraní HDMI 2.0 ve vývoji

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

26. 8. 2013 10:00 12

Aktuální verze HDMI je 1.4b a to už po nějakou dobu. V současnosti se stávají standardem televizory s UHD rozlišením, proto současná verze není dostačující. 

Reklama

Současný standard navíc nepodporuje 4K-UHD obsah. Situace je taková, že HDMI ve verzi 2.0 je ve vývoji. HDMI 2.0 technologie bude používat stejný konektor, díky němuž bude nový standard zpětně kompatibilní s kabely HDMI 1.4. Klíčovým rozdílem je samozřejmě větší šíře pásma. Nový standard umožní přenosovou rychlost, resp. šířku pásma zhruba 18 Gb/s, zatímco současný HDMI 1.4 standard podporuje pouze 10 Gb/s. Nový rozsah by umožnil podporu 4K-UHD rozlišení 3840×2160 pixelů. Rozlišení 4096×2160 bude také podporováno s rychlostí až 60 snímků za sekundu při 24-bitové barevné hloubce. Samozřejmě že nová verze bude mít také podporu přehrávání 3D obsahu a možná i v lepší formě. Standard bude také podporovat osmi-kanálové audio a poměr stran 21:9 nabídne lepší synchronizaci zvuku a lepší rozhraní HDMI CEC.

Rozhraní HDMI 2.0 ve vývoji
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím ale není známo, zda HDMI 2.0 nebude podporovat dokonce 120 snímků za sekundu, 36-bitovou barevnou hloubku a 3D ve 4K-UHD rozlišení. Je ale pravděpodobné, že standard nebude mít dostatečnou šířku pásma pro tyto funkce. Standard HDMI je navíc v současnosti poměrně ohrožen Thunderbolt technologií a DisplayPort rozhraním, tyto standardy totiž nabídnou rychlost datového přenosu přesahující 20 Gb/s. Tato rychlost je dostačující pro přehrávání 4K-UHD obsahu v 30-bitových barvách. 

Který standard si najde cestu do budoucích televizorů a jiných zobrazovacích zařízení je nasnadě. 

Zdroj: Hardware.info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama