detailni-info-o-procesorech-intel-haswell
Novinka Detailní info o procesorech Intel Haswell

Detailní info o procesorech Intel Haswell

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 12. 2012 17:22 21

Na veřejnost se dostala podrobná roadmapa Intelu s procesory Haswell, víme téměř vše

Reklama
Detailní info o procesorech Intel Haswell
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle všeho, je výroba a základní testování Haswellu u konce a Intel již začne s výrobou, do updatováne roadmapy totiž již přidal finální specifikace. Jak totiž říká neveřejná roadmapa ES produkce, měl Intel v listopadu přejít do fáze QS-ES tedy finální křemík s finálními vlastnostmi. Zdá se, že jde Intelu vše dle plánu, jelikož zřejmě tato fáze skončila úspěšně. Podle stejné roadmapy by se měly první PRQ čipy (ty pak vidíme v recenzích) objevit na přelomu prosince a ledna. Retailová výroba začne na začátku února, uvedení bude asi zřejmě v dubnu - to říká roadmapa. Čipy jsou tedy připravené v prodejní revizi a brzy se můžete těšit, že se jistě dostanou někomu do ruky a on nám ukáže co umí ...

Ale zpět ke specifikacím. Jak vidíte, v úplném High-endu stále zůstává Core i7 do patice LGA 2011, tedy starý čip architektury Sandy Bridge. Nás tedy bude zajímat nástupce Ivy Bridge - Haswell pro patici LGA 1150. V první vlně přijde zřejmě pouze několik procesorů, já jsem roadmapu krapet "ustřihl" a ultra úsporné čipy si ukážeme někdy příště. K patici LGA 1150, ano budete potřebovat opět nové desky, to jsme ale už dlouho věděli.

Nejvyšší model bude Core i7-4770K s taktem 3,5 GHz a Turbem 3,9 GHz. Frekvence je stejná jako u Core i7-3770K. Zvýšilo se ale TDP, ne ale kvůli procesorové části, ale kvůli části grafické. Ta by měla mít až dvojnásobný výkon vůči současným čipům s jádrem HD Graphics 4000. TDP je tedy místo 77W zvýšeno na 84W. Zajímavý je také nejvyšší Core i5-4670K jež si vysloužil vyšší označení, tradičně byly nejvýkonnější čipy označené x5xx, Intel ale asi z důvodu vyššího výkonu nahradil pětku šestkou. Frekvence jsou ale stejné jako u Core i5-3570K. V tabulce vidíte i zbytek v první vlně uváděných čipů.

Nakonec si ještě řekněme něco o výkonu Haswellu. Ten by měl díky změnám v jádru přinést až o deset procent vyšší výkon při stejných frekvencích. Pokud nevyužijete grafiku ale pouze procesorovou část, měla by i znatelně klesnout spotřeba (i přesto, že TDP je vyšší). Jak půjde Haswell taktovat nevíme, vzhledem ke stejné výrobě jako Ivy Bridge ale žádné zázraky nečekám, bude zde opět stejný problém s lokálním přehříváním jádra a nedostatečným odváděním tepla do heatspreaderu. Uvedení je +/- za tři nebo čtyři měsíce, tedy už celkem brzy.

Zdroj: VR Zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama