1tb-opticke-disky-prijdou-v-roce-2015
Novinka 1TB optické disky přijdou v roce 2015

1TB optické disky přijdou v roce 2015

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

26. 11. 2012 06:00 19

Takové disky by měly být používány nejprve pro zálohování, později možná i pro prodej filmů v rozlišení 4K. Vše funguje na principu zápisu více bitů do jednoho místa.

Reklama

Všude se píše, jak jsou optická média na ústupu a jak je postupně nahradí digitální distribuce a streamování. Postupně se však stále více prosazují Blu-ray disky a optická média tu ještě pěkných pár let budou. To dokazuje i fakt, že nové herní konzole od Sony a Microsoftu pravděpodobně budou mít optickou Blu-ray mechaniku. Avšak do roku 2015 by kapacita optických médií mohla být až 15 TB.

1TB optické disky přijdou v roce 2015
i Zdroj: PCTuning.cz

A to díky firmě Fujifilm, která vyvinula disk s kapacitou 1 TB. Toho bylo dosaženo tak, že na sebe bylo naneseno 20 vrstev, každá s kapacitou 25 GB, po obou stranách disku. Takový disk má pak kapacitou větší, než má většina z vás v počítači. Dosaženo toho bylo pomocí technologie dvoufotonové absorbce. Právě vyvíjením této technologie by mělo být možné v budoucnu uložit do jednoho místa dokonce 4 bity. Navíc by se měl používat stejný modrý laser s vlnovou délkou 405 nm, který se používá v Blu-ray mechanikách. Disky by byly primárně určeny pro zálohování a cenově by vycházeli levněji, než magnetické pásky. Jejich výhodou by byla velmi rychlá přístupová doba. Případně se na nich v budoucnu budou prodávat filmy v rozlišení 4K. Jak vše dopadlo, si můžeme zrekapitulovat za 3 roky. 

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama