nejvykonnejsi-procesory-ivy-bridge-e-budou-mit-pouze-sest-jader
Novinka Nejvýkonnější procesory Ivy Bridge-E budou mít „pouze“ šest jader

Nejvýkonnější procesory Ivy Bridge-E budou mít „pouze“ šest jader

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 11. 2012 11:00 4

Mikroprocesory Sandy Bridge-E jsou stejně jako jejich serverové protějšky Xeon E5 založené na 32nm technologii. Jenže zatímco nejvýkonnější serverové čipy obsahují až osm fyzických jader a 20 MB L3 cache, jejich desktopové varianty přinejlepším nabízí jen šest jader a 15 MB cache. A podobné to má být i u připravovaných 22nm procesorů Ivy Bridge-E, upozornil server MyDrivers.

Reklama

Desktopové procesory zřejmě znovu nabídnou pouze šest jader a ne více jak 15 MB L3 cache. Pravděpodobně za tím vězí snaha Intelu udržet TDP (thermal-design power) v přijatelných mezích, aniž by se to negativně projevilo na možnostech přetaktování. Současná generace osmijádrových Xeonů E5 s TDP 130 W totiž stěží dosáhne frekvence 3,0 GHz.

Procesory Ivy Bridge-E se podle nejnovější zprávy pochlubí podporou rozhraní PCI Express 3.0, rychlejších operačních pamětí a vyššími frekvencemi. Kompatibilní budou se základními deskami s paticí LGA 2011. Prodávat se mají začít ve třetím čtvrtletí příštího roku. Do té doby se toho ale ještě hodně může změnit.

Nejvýkonnější procesory Ivy Bridge-E budou mít „pouze“ šest jader
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama