exklusivne-amd-jde-do-armu
Novinka Exklusivně: AMD „jde do ARMů“

Exklusivně: AMD „jde do ARMů“

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 10. 2012 14:00 28

Společnost Advanced Micro Devices dnes večer oznámí novou strategii pro následující roky, budoucnost je ARM!

Reklama
Exklusivně: AMD „jde do ARMů“
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes večer (21:30) našeho času pořádá AMD velice důležitou tiskovou konferenci. Můžete ji on-line sledovat zde. Čeho se týká? - Budoucnosti společnosti AMD a jejího směřování v následujících letech. Jak už víme, co AMD hlásalo na začátku roku vzalo téměř vše za své. Roadmapy se mění každý týden, produkty z nich mizí rychlostí blesku. Situace je složitá a budoucnost nejistá.

Co AMD dnes oznámí? - Vsup do ARMu, ano čtete dobře. AMD dnes večer oficiálně oznámí, že se stane prvním polovodičovým výrobcem vyrábějící x86 i ARM procesory. Zdali AMD koupilo pouze licenci od ARM Holdings nebo koupí přímo nějakého stávajícího menšího výrobce ARM čipů si počkejme do večera. AMD se tím chce poprvé po dvaceti letech vymezit vůči Intelu a v některém směru jej předběhnout, Intel je totiž zapřísáhlý odpůrce ARMů, má totiž Atom.

Abychom byli konkrétní, AMD se nevrhá do ARMů pro mobily, tablety a podobné zařízení, nýbrž do ARMů pro servery. Těch na trhu mnoho není, jelikož jsou omezené kapacitou připojitelné paměti. AMD hodlá architekturu ARM vylepšit, aby bylo možné připojit kvantum operační paměti a ARM by mohl být skutečným serverovým procesorem. Ten by měl najít místo zejména v cloudových serverech pro webovské aplikace. Tam AMD míří.

Anayltici se shodují, že pokud dnes AMD oznámí vstup na trh ARMů, bude jim nejméně dva roky trvat než s prvním čipem přijdou. Zde připomínám, že Nvidia svůj ARM vyvíjela pět let. To by znamenalo, že první server s AMD ARM se neobjeví dříve než v roce 2014. ARM tedy není rychlou spásou na tento a rok příští, spíše záchranný kruh budoucnosti.

Exklusivně: AMD „jde do ARMů“
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek ukazuje APU čip budoucnosti s ARM procesorem uprostřed. Je to SoC by AMD pro výkonné servery. Více si počkejme na celou konferenci, pokud totiž AMD oznámí akvizici nějakého menšího výrobce ARMu se zaběhnutým procesem, je možné, že svůj ARM budou moci uvést do roka místo dvou. Zprávu večer ještě updatujeme, zůstaňte naladěni.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama