amd-propusti-pristi-tyden-az-30-procent-zamestnancu
Novinka AMD propustí příští týden až 30 procent zaměstnanců

AMD propustí příští týden až 30 procent zaměstnanců

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 10. 2012 06:00 50

Společnost AMD je na tom zle, akcie jsou nejníže za čtyři roky, výsledky bídné a za týden čeká tisíce lidí vyhazov.

Reklama
AMD propustí příští týden až 30 procent zaměstnanců
i Zdroj: PCTuning.cz

O AMD se tento týden hodně mluvilo, zejména na finančních trzích a burze. Stalo se totiž několik zásadních věcí. Spouštěčem "černého týdne" bylo oznámení předběžných výsledků za třetí kvartál (Q3/12). I když se očekávaly špatné výsledky, je to je ještě horší. V předchozím kvartále totiž AMD pro třetí kvartál očekávalo pokles tržeb o 1-3 procenta, nyní vyplulo na povrch, že propad bude více než 10 procent. Tím samozřejmě klesá i marže, původně očekávaná 44 procent bude pravděpodobně nižší než 31 procent. Co se naopak podařilo, bylo snížení nákladů mezikvartálně o 7 procent, což není zanedbatelné číslo. Plné znění výsledků bude oznámeno příští týden, 18. října. Moc se ale od těchto lišit zřejmě nebude.

AMD propustí příští týden až 30 procent zaměstnanců
i Zdroj: PCTuning.cz

Na tuto zprávu také samozřejmě zareagoval ihned trh. Došlo k masivnímu propadu ceny akcií společnosti, ty ztratily za poslední dva dny 12 procent své ceny a dostaly se nejníže za poslední čtyři roky (2,80 za kus), hůře na tom bylo AMD pouze v roce 2009 po neúspěšném uvedení prvních Phenomů (v roce 2008). V této chvíli je cena pod tři dolary za kus a očekává se další pád dolů. Souhra všech těchto okolností vede AMD k opravdu nezáviděníhodnému kroku, masivnímu propouštění.

AMD propustí příští týden až 30 procent zaměstnanců
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle věhlasného webu All Things Digital, nepůjde o nic malého ale dotkne se v podstatě všech oddělení firmy. Ze současných 11 tisíc zaměstnanců přijde v nejhorším případě o práci až 3500 lidí. Redukce pracovníků se týká jak vývoje, tak i prodeje. AMD prý oznámí redukci pracovních míst oficiálně po zveřejnění výsledků příští týden. Zde ještě musím uvést, že v počtu propuštěných se zdroje rozcházejí. Nejčastějši je zmiňováno číslo kolem 20-ti procent (2200 lidí). Finální číslo tedy může být někde mezi 10-30 procent propuštěných lidí. Více se dozvíme už příští týden.

Zdroje: Barrons 1,2,3, All Things Digital

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama