amd-ukazalo-lightning-bolt-nejspise-lepsi-nez-reseni-intelu
Novinka AMD ukázalo Lightning Bolt, nejspíše lepší než řešení Intelu!

AMD ukázalo Lightning Bolt, nejspíše lepší než řešení Intelu!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 6. 2012 08:19 37

Konkurence vystrkuje zoubky a staví proti rychlému rozhraní Thunderbolt svojí alternativu. Podle prezentace vypadá velice zajímavě.

Reklama
AMD ukázalo Lightning Bolt, nejspíše lepší než řešení Intelu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologii Thunderbolt od Intelu už všichni známe, brzy vám ji ukážeme i v provozu (pracujeme na recenzi desky s TB), o konkurenčním řešení od AMD jsme ale už dlouho neslyšeli. Vloni na Computexu AMD ukázalo několik slajdů, s novým rozhraním nazvaným vtipně "Lightning Bolt". Tehdy se myslelo, že jde o vtípek a název bude u finální technologie jiný, ovšem nestalo se. AMD laškuje s Intelem a technologie se opravdu nakonec jmenuje Lightning Bolt. Rok se s rokem sešel a AMD prezentuje technologii fyzicky a podle všeho to opravdu stojí za to.

Podívejme se nejprve na první obrázek. Ten ukazuje systém a jeho schéma. Základ je notebook vybavený LB (Lightning Bolt) portem (je shodný s Display Portem). Od něj jde kabel do jakéhosi Doku, k němuž lze připojit až čtveřici LCD panelů, klávesnici, externí disk, přehrávač Blu-Ray a také zároveň nabíjet telefon a třeba i jiný notebook. Všechny USB zařízení mohou podporovat USB 3.0, rozhraní zaručuje plnou šířku pásma. Musím uznat, že to vypadá více než zajímavě. K výkonnému notebooku lze takto přiojit tři monitory pro Eyefinity jediným kabelem (a dokem), je podporováno 3D Stereo zobrazení, a to vše s přehráváním Blu-ray disku. Tohle vše zvládne Lightning Bolt zároveň.

AMD ukázalo Lightning Bolt, nejspíše lepší než řešení Intelu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý obrázek pak srovnává USB 3.0 a Thunderbolt od Intelu. Thunderbolt zvládá maximálně jeden externí monitor s rozlišením max. 2560x1600. Neumí 3D Stereo zobrazení a nedokáže zaručit plnou propustnost USB 3.0 rozhraní. Také samozřejmě neumí napájet další zařízení, zde myšleno notebooky. Naopak tohle vše řešení od AMD umí. Umí připojit až čtyři monitory s rozlišením 1366x768, tři s rozlišením 1680x1050 nebo dva s rozlišením 1920x1200. V režimu jednoho panelu pak nabízí rozlišení 2560x1600 nebo 4096x2048. To vše v režimu "2-Lane" s kapacitou 11 GB/s (bude existovat i levnější verze s polovičním pásmem). Obě konkurenční řešení zvládají Blu-ray přehrávání, bezeztrátovou kvalitu obrazu a GPU akceleraci. Žádné zařízení nepotřebuje speciální ovladače. Podle prezentace to vypadá, že řešení od AMD je opravdu lepší. Intel nabízí potřebnou elektroniku přímo v TB v kabelu, AMD má vše podstatné v externím "doku". Podívejme se jak vše vypadá v reálu:

AMD ukázalo Lightning Bolt, nejspíše lepší než řešení Intelu!
i Zdroj: PCTuning.cz

K notebooku s APU AMD "Trinity" je pomocí speciálního LB (DisplayPort) kabelu připojen dok (bílá krabička). K němu jsou připojené tři monitory a Blu-ray mechanika. Jak vidíte, přehrává se z ní film na levém monitoru. Jde o prototyp a dok má tedy ještě samostatné napájení, u finální verze by jej měl napájet notebook skrze Lightning Bolt kabel. AMD uvedla, že toto řešení s Lightning Bolt bude standard u notebooků s nejvyššími modely APU Trinity. Kdy se první zařízení dostane na trh ale řečeno nebylo, doufejme, že brzy...

Zdroj: Fusion Developers Summit

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama