google-pracuje-na-brylich-s-rozsirenou-realitou
Novinka Google pracuje na brýlích s rozšířenou realitou

Google pracuje na brýlích s rozšířenou realitou

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

5. 4. 2012 12:00 23

Zapomeňte na chytré telefony a tablety, Google pracuje na brýlích, které vám budou servírovat informace přímo před vaše oči.

Reklama

 Včera večer zveřejnil na Google+ Project Glass team krátkou informaci o svém projektu s výzvou k diskuzi a také video, které ukazuje jak takové brýle s rozšířenou realitou mají fungovat. Stránku už má v kruzích přes 60 000 uživatelů a informace a této technologii se dál virálně šíří. Pojďme si probrat, co z videa vyplývá.

Předně, nejedná se o brýle jako takové. Alespoň podle fotek, které jsou na Googlu+ dostupné. Je na nich vidět, že mají pouze jedno sklíčko a to ani není umístěné v úrovni očí, ale jakoby těsně nad pravým okem. Díky tomu, že je sklo jenom jedno a navíc mimo zorné pole, neměla by se stát nějaká nehoda díky zobrazení nevyžádané informace v tu nejméně vhodnou chvíli.

Google pracuje na brýlích s rozšířenou realitou
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále pak koncept brýlí od Googlu oplývá kamerou namířenou dopředu, sluchátky a samozřejmě bezdrátovým připojením. Není jasné, zda budou mít brýle od Googlu 3G/4G modul, Wi-Fi anebo se budou připojovat k internetu přes mobilní telefon.

Video zachycuje průřez dnem jednoho obyvatele New Yorku, který si hned po ránu nasadí brýle, které mu poskytují rozšířenou realitu. Než stačí vypít svůj první šálek kávy, intuitivně se podívá kolik je hodin a zjistí, jaké bude dnes počasít. Při snídani si pak přečte právě příchozí SMS od kamaráda a odpoví na ni hlasovými příkazy.

Poté se vydává do ulic velkoměsta. Brýle mu oznámí, že metro které chce použít je mimo provoz a náš neznámý si tedy navolí jinou cestu pěšky, samozřejmě pomocí brýlí, které mu nabídnou navigaci. Cestou objeví plakát na koncert oblíbeného interpreta, a tak si přidá poznámku, aby si nezapomněl koupit lístky. V obchodě s knihami se dotazem naviguje do správné sekce, kde si vybere knihu kterou potřebuje.

Brýle mu dokonce na dotaz oznámí, kde je jeho kamarád, se kterým se má setkat. Poté sdílí na Google+ kde právě byl, po cestě také vyfotí a sdílí zajímavý street art a na konci dne zahraje telefonicky na ukulele své milé písničku, samozřejmě s romantickým výhledem na zapadající Slunce nad New Yorkem.

Podstatná část funkcí se ovládá hlasem. Není ale jasné, jak se vůbec hlasové příkazy spouští, případně jak fungují věci, u kterých hrdina nemluví a přesto se dějí. Například zobrazení času a počasí.

Zdroj: google

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama