nvidia-pomuze-dostat-na-mesic-pruzkumne-vozitko-a-priblizit-se-30-milionum-dolaru
Novinka nVidia pomůže dostat na Měsíc průzkumné vozítko a přiblížit se 30 milionům dolarů

nVidia pomůže dostat na Měsíc průzkumné vozítko a přiblížit se 30 milionům dolarů

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

28. 3. 2012 06:00 4

Google pořádá mnoho soutěží a mimo jiné také soutěž o dobytí Měsíce průzkumným vozítkem. Jako odměnu za přistání na měsíci, ujetí 500 metrů a pořízení videa, nabízí Google 30 milionů dolarů.

Reklama

Jednou ze soutěží gigantické softwarové společnosti Google, je i Lunax X PRIZE, která probíhá od roku 2007 a končí v roce 2015. Pravidla této soutěže jsou jasná. Soutěžní tým musí postavit vlastní vozítko, které následně dopraví na Měsíc, kde má několik dalších úkolů. Prvním z nich je ujetí 500 metrů po povrchu měsíce a vysílat detailní video, fotky a data zpět na Zemi pro další studování. V současnosti je v soutěži přihlášeno 26 týmů ze 17 zemí. nVidia nyní podpoří tým 100 německých vědců, inženýrů a vývojářů, kteří tvoří tým pod názvem Part-Time Scientists (PTS).

nVidia pomůže dostat na Měsíc průzkumné vozítko a přiblížit se 30 milionům dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia poskytne tomuto týmu několik serverů a pracovních stanic jako vybavení do kontrolního centra, odkud bude robot Asimov ovládání. Tyto stroje budou vybaveny výpočetními akcelerátory Tesla, na kterých poběží aplikace pro simulaci navigace vozidla, monitorování pozice v reálném čase a zpracování videa ve vysokém rozlišení. Díky akcelerátorům od nVidie je zpracování videa prý 5-10× rychlejší a navíc efektivnější v porovnání s procesory, což je známá věc. Díky výkonným grafickým kartám lze také simulovat velké množství různých scénářů mise a tím tam zlepšit startovní a přistávací techniku, jako například správné načasování trysek pro korekci směru. Při přijímání videa budou pracovní stanice a servery rovnou vytvářet mapu měsíce z příchozích 3D obrázků. Uvidíme, zda-li se některému z týmů opravdu podaří na Měsíci přistát a my to jistě budeme moci sledovat na internetu.

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama