amd-expanduje-na-lukrativni-trhy-serveru
Novinka AMD expanduje na lukrativní trhy serverů

AMD expanduje na lukrativní trhy serverů

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

4. 3. 2012 08:45

A za tím účelem zakoupilo firmu SeaMicro, která se zabývá právě výrobou serverů. Co nová firma AMD přinese a za kolik?

Reklama

Poslední velké strategické partnerství pro AMD vzniklo v roce 2006, kdy se jmenovaná firma sloučila s tehdejší ATI, a jedním z plodů této spolupráce je APU Fusion. Dnes se ale píše rok 2012 a je čas na další partnerství, které by mělo přinést AMD další dolary. Nově zakoupenou firmou je SeaMicro, které se zabývá výrobou energeticky úsporných a malých serverů. Servery totiž (v Americe) spotřebují 2,5% celkové energie a účty datacenter za elektřinu a pronájem prostor tvoří 70% všech výdajů.

Cena za firmu o pouhých 80 zaměstnancích, ale s velkým know-how, je 334 milionů dolarů. Z toho 281 milionů dolarů vyplatí AMD v penězích a oproti 6 miliardám dolarů za sloučení s ATI je to skoro zadarmo.

Bez zajímavosti není, že SeaMicro nyní používá procesory od Intelu. A jelikož změna použitých CPU není možná přes noc, AMD bude pár týdnů až měsíců vydělávat na výrobcích konkurence. Další zajímavostí je, že AMD bude nejspíš do svých serverů implementovat procesory ARM, ale i své Opterony.

AMD expanduje na lukrativní trhy serverů
i Zdroj: PCTuning.cz

SeaMicro umí efektivně spojit stovky jader procesorů pomocí jejich vlastní technologie. Jejich řešení s 512 Intel Atomy má například 3/4 spotřebu podobného zařízení. Profitem v důsledku nižší spotřeby jsou menší nároky na chlazení. Seamicro nyní dodává tři typy serverů, dva z nich používají procesory Intel Atom, ten poslední nízkonapěťové Xeony.

AMD míří na lukrativní trh se servery. Vybral si k tomu firmu, která jede na zelené vlně, má vlastní technologie a postupy. Nezbývá než popřát mnoho úspěchů, protože marže v tomto odvětví nejsou zanedbatelné.

Zdroj: anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama