google-hleda-vas
Novinka Google hledá vás

Google hledá vás

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

2. 3. 2012 07:30 15

Byly doby, kdy jste si zašli vyhledat nějakou informaci na Google. Od včerejška však Google vyhledává (sbírá) informace o vás.

Reklama

Uživatelé Googlu na to byli upozorňováni týdny dopředu. Třeba při vyhledávání, kdy se na vyhledávací stránce vpravo nahoře objevoval textový rámeček upozorňující na změnu licenčních podmínek Googlu. Včerejšek byl prvním dnem, kdy začala firma cíleně a hlavně centralizovaně sbírat citlivé osobní údaje svých uživatelů. Co si pod tím představit?

Google hledá vás
i Zdroj: PCTuning.cz

Asi to nejhorší. Google má své prsty skoro všude, nejenom ve vyhledávání. Má svou vlastní sociální službu, reklamní systém, Gtalk anebo Gmail. Jestli jste fanoušek téhle značky, určitě máte vytvořený účet na jeho službách a používáte jeho vyhledávání. Králičí nora ale vede ještě dál. Díky proviznímu systému AdSense vás může Google sledovat na kterékoliv stránce, kde je tento nasazen. A že jich není málo. Něco podobného provádí i facebook, ale to je jiný příběh.

Pokud se registrujete na nějakou službu Googlu, sdělujete mu vaše jméno, e-mailovou adresu, telefonní číslo anebo číslo platební karty. To je ale jen začátek. Malá hrstka informací, které o vás Google sbírá, aby zajistil lepší služby. Trochu bulvárněji řečeno: Google má počítač, ve kterém je uloženo vaše jméno, věk, sexuální orientace a návyky, rodinný a zdravotní stav, zná pravděpodobně vaši víru a mnoho dalšího, co se dá vyčíst z vámi vyhledávaných termínů a stránek, které navštěvujete.

Google hledá vás
i Zdroj: PCTuning.cz

Objevily se nějaké náznaky, že by se tyto změny mohly zvrátit. Pověřené úřady (EU) se však zatím rozhoupaly jenom k odeslání otevřeného dopisu výkonnému řediteli Google. V Googlu jsou ale přesvědčeni, že jejich konání není v rozporu se zákony ani dobrými mravy a proto neočekávám, že by tento krok něco změnil. Možná se tedy brzy dočkáme toho, že nám podomní obchodník přijde nabízet léky na nemoc, u které ještě ani netušíme, že ji máme.

Zdroj: 1, 2  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama