amd-piledriver-10-jader-4kanalovy-pametovy-radic-a-patice-lga-1972
Novinka AMD Piledriver: 10 jader, 4kanálový paměťový řadič a patice LGA 1972

AMD Piledriver: 10 jader, 4kanálový paměťový řadič a patice LGA 1972

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

22. 1. 2012 06:00 21

Některé zdroje a informace naznačují, že se AMD bude chtít přiblížit k nejvýkonnější platformě Intelu, LGA 2011. Nové procesory mají mít 4kanálový paměťový řadič a až 10 jader.

Reklama

Nástupce procesorů Zambezi, které jsou založené na hodně vychvalované architektuře Bulldozer nakonec nedopadly úplně podle očekávání. Tyto procesory nahradí Vishera, která bude zakládat na architektuře Piledriver, což je upravená verze architektury Bulldozer. Stejnou architekturu bude používat i APU Trinity, která vyjde během tohoto roku. Řekněme si ale něco o procesorech Vishera. Na internetu se v dokumentu Průvodce optimalizace softwaru pro procesory AMD rodiny 15h přímo od AMD objevilo pár informací o nových procesorech (ke stažení zde).

AMD Piledriver: 10 jader, 4kanálový paměťový řadič a patice LGA 1972
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce výše jsou zapsány poslední 3 generace procesorů. Jedna je vydána, u druhé se čeká na vydání a o poslední se toho zatím moc neví. Ve třetím sloupci jsou kódová jména tří procesorů. Vishera bude nejvýkonnější procesor pro osobní počítače, Terramar bude serverový procesor do velkých výpočetních center a Sepang je serverový procesor pro malé servery. Podle této tabulky se můžeme ale dozvědět přeci jen pár informací, které nám nastíní platformu AMD v příštích letech v oblasti high-endu. První z nich je, že procesory budou mít až 10 jader, čili 5 modulů.

Další informací je 4kanálový paměťový řadič. Už podle těchto parametrů se začínáme přibližovat k nejvyšší třídě Intelu a jeho platformě s paticí LGA 2011. Podle těchto informací a také podpoře HyperTransport Assist, která je využívána pro komunikaci mezi více procesory na deskách s paticí G34, je možnost, že budoucí procesory mají opravdu konkurovat těm od Intelu. Patice G34 nebo-li LGA 1972 je podobně velká, rozšíření paměťového řadiče na 4 kanály, to vše se blíží k LGA 2011.

Zdroj: CPU World

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama