amd-lightning-bolt-napajeni-displayport-a-usb-3-0-aneb-levna-nahrada-intel-thunderbolt
Novinka AMD Lightning Bolt: Napájení, DisplayPort a USB 3.0 aneb levná náhrada Intel Thunderbolt

AMD Lightning Bolt: Napájení, DisplayPort a USB 3.0 aneb levná náhrada Intel Thunderbolt

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

14. 1. 2012 06:00 7

Technologie je velice podobná konkurenčnímu řešení od Intelu, ale měla by být mnohem levnější. A to především díky použití USB 3.0 místo PCI-Express. DisplayPort zůstal, posíleno ale bude napájení. A hodně.

Reklama

AMD na výstavě CES představuje novou generaci akcelerovaných výpočetních jednotek (APU) s názvem Trinity, což jsou 32nm čipy kombinující procesorová jádra architektury Piledriver a grafické jádro série Radeon HD 7000. Jedná se o nástupce současných APU s označením Llano a Trinity by měla být o 15-25 % výkonnější. V souvislosti s Trinity ale AMD odhalilo velice zajímavou novinku a to konkurenci pro Intel Thunderbolt. Ten kombinuje protokol PCI-Express a DisplayPort, které může poslat jedním kabelem do cílového zařízení, z kterého můžou některá data putovat dál dalším konektorem.

AMD Lightning Bolt: Napájení, DisplayPort a USB 3.0 aneb levná náhrada Intel Thunderbolt
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD vytvořilo něco velice podobného. Pracovní název této technologie je Lightning Bolt a kombinuje USB 3.0 a DisplayPort. Další vlastností je také napájení, které zvládá i Thunderbolt, avšak AMD přes svoji technologii chce napájet celé notebooky. V praxi to teda znamená, že na stole budete mít dokovací stanici, ke které připojíte notebook jediným kabelem podobným mini-DisplayPortu (tedy stejný, jaký používá i Thunderbolt), jen se dvěma piny navíc. K dokovací stanici pak připojíte monitor, jakékoliv USB zařízení a napájecí adaptér, který z této stanice bude nabíjet notebook. To vše přes jediný kabel.

Bohužel to hlavní, rychlosti a výkon nové technologie, nejsou známé. Na výstavě už technologie byla předvedena a plně fungovala. Podle AMD však USB 3.0 nepojede maximální rychlostí, nicméně bude rychlejší než USB 2.0. AMD nestihne vydat Lightning Bolt spolu s Trinity APU v polovině roku, takže si musíme ještě dalších 6 měsíců na konec roku 2012.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama