amazon-microsoft-a-nokia-zvazuji-nakup-vyrobce-telefonu-blackberry
Novinka Amazon, Microsoft a Nokia zvažují nákup výrobce telefonů BlackBerry

Amazon, Microsoft a Nokia zvažují nákup výrobce telefonů BlackBerry

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 12. 2011 15:45 6

Výrobce BlackBerry, RIM, zažil extrémně špatný rok. Pomalu se tak začínají objevovat zprávy o tom, že o jeho nákupu uvažují někteří velcí hráči na trhu.

Reklama

Kanadská firma nebude na letošní rok vzpomínat dobrém, naopak. Zažila během něj masivní výpadky sítě, výrazné propouštění a také velké propady zisku. Z prodejních neúspěchů jmenujme tablet Playbook, který se dnes musí prodávat hodně pod cenou, aby o něj spotřebitelé vůbec měli zájem.

Přístroj byl v recenzích tvrdě kritizován za nedotaženost. V jeho systému chyběly některé důležité aplikace jako samostatný e-mail nebo kalendář.

Trvale se také propadá podíl BlackBerry OS ve Spojených státech. Dnes je někde na úrovni 15 procent a zatím nic nenasvědčuje tomu, že se to v budoucnu zlepší.

Celou tragédii podtrhuje cena akcií společnosti. Zatímco ještě na začátku roku se jedna akcie na burze obchodovala za 59 dolarů, minulý týden se prodávala na mrzkých 14 dolarů. Za necelých dvanáct měsíců poklesla jejich cena o 77 procent a je na nejnižší hodnotě za posledních osm let.

A podle všeho bude ještě hůře.

V poslední době se proslýchá, že si na výrobce v problémech brousí zuby hned trojice silných hráčů. Podle dostupných informací se o RIM zajímá Microsoft s Nokií a také Amazon.

První možnost údajně není příliš pravděpodobná, jde spíše o flirt s myšlenkou, naopak Amazon podle všeho již zkoumá možnosti, jak by celou akvizici zafinancoval. RIM však tvrdí, že mu zatím na stůl nedorazila žádná nabídka.

Příští rok bude pro tuto společnost klíčový. Pakliže se jejímu vedení nepodaří včas otevřít záchranný padák, je pravděpodobné, že dopravdy skončí v područí některého z větších hráčů na trhu.

Amazon, Microsoft a Nokia zvažují nákup výrobce telefonů BlackBerry
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama