ocz-slibuje-levne-ssd-diky-novym-tlc-nand-pametim
Novinka OCZ slibuje levné SSD díky novým TLC NAND pamětím

OCZ slibuje levné SSD díky novým TLC NAND pamětím

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

8. 11. 2011 06:00 12

Nový typ paměti dokáže chovat v jedné buňce 3 bity. Díky tomu můžou mít při stejných rozměrech větší kapacity a nižší výrobní cenu.

Reklama

V poslední době se cena pevných disků klasické konstrukce velice přiblížila cenám SSD z důvodů záplav, které například znemožnili vyrábět společnosti Western Digital v 60 % výrobních kapacit. Kdyby ale nic takového nenastalo, měli bychom situaci stejnou, jako doposud. SSD jsou oproti klasickým diskům mnohonásobně dražší a tak jej zákazníci nechtějí. OCZ ale slibuje na příští rok zlevnění flashových disků díky použití nového typu flash pamětí.

OCZ slibuje levné SSD díky novým TLC NAND pamětím
i Zdroj: PCTuning.cz

V současnosti byly k vidění paměti SLC (Single-Level Cell), u kterých mohl být zapsán do jedné buňky jeden bit. Ty jsou svým výkonem nejlepší, ale také velice drahé. Následně přišly paměti MLC (Multi-Level Cell), které mohli mít v jedné buňce 2 bity. Nový typ se jmenuje TLC (Triple-Level Cell) a jak již asi správně tušíte, umožňují uložit až 3 bity v jedné buňce. Díky tomu mohou být paměti menší, mít větší kapacitu a celé disky mohou narůst až na 1 TB. Navíc je výroba těchto čipů o 30 % levnější, než MLC.

OCZ slibuje levné SSD díky novým TLC NAND pamětím
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě je tu ale i černá stránka věci. Tou je další snížení životnosti. To by však měl řešit nový čipset Indilinx nDurance 2, který má úplně novou korekci chyb, snižuje opotřebení pamětí a propady ve výkonu. OCZ slibuje životnost disků s řadičem nDurance 2 na 4 roky. Levnější alternativou pak může být Indilinx Everest, který je také připravený pro TLC paměti.  Nové disky s TLC pamětmi se objeví v prvním čtvrtletí roku 2012.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Nordic Hardware


Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama