sef-nvidie-se-rozpovidal-o-budouci-generaci-cipu-tegra
Novinka Šéf nVidie se rozpovídal o budoucí generaci čipů Tegra

Šéf nVidie se rozpovídal o budoucí generaci čipů Tegra

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

23. 10. 2011 09:00 9

CEO nVidie, Jen-Hsun Huang, poodhalil budoucí generace mobilních čipů Tegra postavených na architektuře ARM. A máme se na co těšit!

Reklama

Budoucí generace zůstávají u trendu pojmenovávání čipu podle některého z oblíbených komiksových superhrdinů. V nejbližších letech se tak můžeme těšit na následující SoC čipy:

Kal-El

  • Kódové označení - Superman

Tegra 3 - dorazí již brzy, konkrétně koncem listopadu a těšit se můžeme na nadupaná mobilní zařízení, jako je očekávaný Asus Transformer druhé generace.
Jedná se o čtyřjádro (nebo vlastně pětijádro) stavějící na návrhu čipu. O pětijádru mluvíme, neboť nedávno bylo definitivně oznámeno páté úsporné jádro pro běh nenáročných procesů v úsporném módu. Spotřeba pátého jádra má být až 20× nižší, než tomu bylo v případě Tegry 2.

Nepřehlédněte:

Šéf nVidie se rozpovídal o budoucí generaci čipů Tegra
i Zdroj: PCTuning.cz

Wayne

  • Kódové označení - Batman

Tegra 4 – pravděpodobně dorazí během příštího roku (konec 2012?)
Bude se jednat o čtyřjádro, nebo osmijádro využívající návrhu čipu Cortex-A15, který by měl být vyráběn 20nm procesem, viz novinka: ARM spolupracuje s TSMC, výrobci už mají první 20nm procesor

Šéf nVidie se rozpovídal o budoucí generaci čipů Tegra
i Zdroj: PCTuning.cz

Logan

  • Kódové označení - Wolverine

Tegra 5 – první infrormace hovoří už o roce 2013, parvděpodobně se bude opět jednat o konec roku. Konečný návrh a informace o čipu možná zatím neví ani v nVidii.

Stark

  • Kódové označení Iron Man

Tegra 6 – tradičně rok po vydání předchozí verze, tedy 2014. V IT světě se jedná o poměrně vzdálenou budoucnost, specifikace je samozřejmě neznámá, podobně jako u Tegry 5.

Šéf nVidie se rozpovídal o budoucí generaci čipů Tegra
i Zdroj: PCTuning.cz

Bude zajímavé sledovat, zda se nVidii podaří vydávat nové verze takto pravidelně a zda bude slavit úspěch. Zatím tomu vše nasvědčuje a my se nemůžeme dočkat, až se na trhu objeví první Kal-El (Tegra 3) zařízení, která nám slibují konzolový výkon a ještě úspornější běh než v případě Tegry 2. Zda tomu tak bude uvidíme z prvních recenzí a samozřejmě vás budeme ihned informovat.

Jen-Hsun současně zmínil, že návrh každé generace Tegry zabere něco kolem 3 let, což přesně zapadá do současné roadmapy (současně se pracuje na více generacích). Pochlubil se i nemalou sumou, kterou už vývoj Tegry společnost stál. Ta dělá celé 2 miliardy dolarů! Budoucí výhled nVidie v mobilním segmentu tedy nevypadá vůbec zle a těšit se můžeme na spoustu tabletů a chytrých telefonů s těmito čipy. Úspěchu platformy Tegra má pomoci i příchod dlouho očekávaných Windows8. Uvidíme...

Zdroj: Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama