nejuspornejsi-displej-ma-lg-pri-uhlopricce-47-ma-spotrebu-pouze-28-w
Novinka Nejúspornější displej má LG. Při úhlopříčce 47” má spotřebu pouze 28 W

Nejúspornější displej má LG. Při úhlopříčce 47” má spotřebu pouze 28 W

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

11. 10. 2011 17:45 11

V době, kdy je k novým typům displejů nebo podsvícení daleko, si musí výrobci poradit i jinak. Například správným rozmístěním LED diod se dá ušetřit klidně i 50 % energie.

Reklama

Že displej je v dnešní době u notebooků největším žroutem energie, je fakt. Proto se někteří výrobci snaží spotřebu LCD panelů snižovat, ať už novými typy podsvícení (přechod z CCFL zářivek na LED diody) nebo různým uspořádáním LED diod. Existují i společnosti, které vyvíjí úplně nové typy displejů. Některé se technologicky blíží elektronickému papíru. Nejideálnější možností je dnes asi správné navrhnutí panelu, respektive jeho podsvícení. To nám dokázalo třeba LG, které snížilo spotřebu o 50 % oproti LCD monitorům.

Nejúspornější displej má LG. Při úhlopříčce 47” má spotřebu pouze 28 W
i Zdroj: PCTuning.cz

LG Display se pochlubilo 47” LCD panelem s Full HD rozlišením, LED podsvícením a spotřebou pouhých 28 W! Pro srovnání, dnešní běžné monitory mají průměrnou spotřebu okolo 30 W, profesionální monitory klidně dvojnásobek. Televize sem řadit asi vůbec nemusíme, protože jsou spotřebou úplně mimo (průměrně tak 125 W).

Jak k tomu LG došlo? Displej používá stále LED podsvícení, ale diody jsou zde připevněny svisle k jedné straně panelu. Díky tomu se snížil počet LED diod, snížila spotřeba a zvýšila energetická účinnost. Jas displeje je 400 cd/m2, což je dnes standard. My jen doufáme, že LG Display zapracuje i na menších úhlopříčkách, především pro notebooky a tablety. Díky tomu by se tak mohla zvýšit výdrž těchto zařízení na přijatelnější hodnoty.

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama