server-wikileaks-se-stal-tercem-utoku-hackeru
Novinka Server WikiLeaks se stal terčem útoku hackerů

Server WikiLeaks se stal terčem útoku hackerů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 9. 2011 13:00 2

Stalo se tak jen několik hodin poté, co organizace zveřejnila další depeše americké administrativy. Stojí za útokem americké tajné služby?

Reklama

Server WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných depeší, se v úterý stal terčem hackerského útoku a byl dočasně vyřazen z provozu. Stalo se tak pouze několik hodin poté, co organizace zveřejnila stovky dalších důvěrných dokumentů americké administrativy.

Zástupci Wikileaks.org napsali na svůj Twitter: „Právě jsme pod útokem“. Je pravděpodobné, že hackeři využili útok typu DDoS (distributed denial of service – distribuované odmítnutí služby), kterým se snažili přetížit servery. V posledních měsících jde o nejčastěji používaný způsob, jakým kyberzločinci narušují chod jim nepohodlných webových stránek.

V dalším tweetu Wikileaks se objevila prosba: „Chcete opravdu pomoci Wikileaks? Pošlete nám peníze na zaplacení účtů. Mnoho lidí × pět dolarů = síla“. Po pár hodinách se serveru podařilo svou činnost obnovit. Nicméně někteří uživatelé si i nadále stěžují, že mají problém s přístupem.

Nepřehlédněte:

Ostrá slova z Bílého domu: Julian Assagne je hi-tech terorista

Ke kybernetickému útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Dá se ale předpokládat, že vzhledem k načasování se na něm podílely americké tajné služby. Wikileaks žila v minulém týdnu i naše republika, a to když se na web dostala depeše, ve které stálo, že Kalousek (nynější ministr financí za TOP 09; pozn. aut) si přišel při plánování nákupu švédských gripenů na tolik peněz, že si teď může dovolit být nejpoctivější muž ve vládě.

Server WikiLeaks se stal terčem útoku hackerů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Guardian

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama