ultrabook-novy-koncept-vykonneho-notebooku-na-platforme-intel
Novinka Ultrabook - nový koncept výkonného notebooku na platformě Intel

Ultrabook - nový koncept výkonného notebooku na platformě Intel

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

30. 7. 2011 06:00 2

Netbook, notebook, chromebook, ultrabook, macbook a další book... Je jich tolik, že se v nich dá jednoduše ztratit. V novince vám zkusím zařadit nový pojem ultrabook mezi ostatní.

Reklama

Když se objevily první malé a přenosné počítače, dostali název notebooky a nebyl problém se v nich orientovat. V dnešní době to těžké je a to hned z několika důvodů. Prvním jsou neustálené pojmy, které každý výrobce používá pro různé produkty a druhým také špatné označování produktů samotnými novináři. Intel se snaží o nový segment, ve kterém budou malé, lehké notebooky s dlouhou výdrží na baterie ke každodenní práci na cestách. Přesně takové jsou dnes netbooky, ale Intel k tomu přidává ještě maximální výkon, který mají zaručit procesory Sandy a později Ivy Bridge. Do dnešního dne se neustále pletou pojmy notebook a netbook a výrobci, nebo spíše prodejci rádi nazývají netbooky malými notebooky, aby tak nalákali více zákazníků.

Ultrabook - nový koncept výkonného notebooku na platformě Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

V příštích měsících se k nim přidá ještě pojem ultrabook. Ten ale na rozdíl od netbooku bude mít jasná pravidla, která stanovil Intel. Ultrabooky jsou postaveny jak jinak než na platformě Intel, konkrétně na 2. generaci procesorů Core - aktuálně tedy Sandy Bridge, konkrétně tedy CULV modely se sníženou spotřebou. Do budoucna se počítá s hladkým přechodem na architekturu Ivy Bridge (v prvním kvartálu 2012), která by měla přinést ještě nižší spotřebu a také rychlejší sběrnice jako je USB 3.0 (stávající generace ho pravděpodobně bude mít také díky přídavnému řadiči, Ivy Bridge už ho má nativně integrovaný) a potom také Intel Thunderbolt..

Tloušťka zařízení v první generaci byměla být maximálně 21 mm a vybrané modely nabídnou ještě méně. Dalším parametrem je výdrž baterie, v základu je to minimálně 5 hodin a některé modely slibují až 8 hodin. Podstatným aspekem, na který klade Intel důraz, je i rychlý start systému. V dokumentaci se poněkud nekonkrétně mluví o téměř okamžitém (almost instant) probuzení i z toho "nejhlubšího spánku", čímž je pravděpodobně míněna hybernace, tedy obsah paměti uložený na disku. Toho je dosaženo díky Intel Rapids Start Technolgy, tedy spojení klasického disku a malého SSD. Znamená to tedy, že ultrabook by měl být s největší pravděpodobností  vybaven alespoň malým SSD, případně nějakým hybridním diskem s podporou RST. Nakonec je třeba zmínit i zabezpečení v podobě Intel Anti-Theft Technology a Identity protection Technology. Podle všeho by se cena Ultabooků (alespoň v základních konfiguracích) měla pohybovat okolo 1000 dolarů, jako tomu bude třeba u ohlášeného Asus X21.

Pokud to tedy shrneme, bude to asi takto. Pokud chcete malý obyčejný stroj, na prohlížení internetu, budete pravděpodobně kupovat netbook v ceně do 10 tisíc. Alternativou tady budou levná browsovadla s Chrome OS, přezdívaná familiérně Chromebooky. Pokud chcete něco stejně malého a přenosného, ale s pořádným výkonem, kouknete se po nějakém tom ultrabooku, případně po MacBooku Air, kdyby to měl být produkt od Apple. Běžná kategorie jsou pak stále notebooky - sem bude padat pestrá nabídka klasických modelů obvyklých rozměrů a vybavení.

Zdroj: Intel

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama