asus-predstavil-desku-s-integrovanym-procesorem-intel-cedar-trail
Novinka Asus představil desku s integrovaným procesorem Intel Cedar Trail

Asus představil desku s integrovaným procesorem Intel Cedar Trail

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

7. 6. 2011 06:00 4

Mini-ITX deska je určena do průmyslových počítačů. Mohly by se ale objevit verze pro klasické počítače. Podle posledních informací mají ale nové procesory přijít až koncem roku.

Reklama

Nová generace Atomů na 32nm výrobním procesu by měla být na trhu až koncem roku, ale možná se jí dočkáme dříve. Asus představil desku D27NM10-I IPC, která je určená do průmyslových počítačů, které nepotřebují extra výkon, ale spíše určité speciální porty, malou velikost, nízkou spotřebu a zahřívání.

Na desce se nachází procesor Intel Atom D2700, tedy procesor z rodiny s kódovým označením Cedar View. Procesor má dvě fyzická jádra, podporuje HyperThreading a taktovaný je na frekvenci 2,13 GHz. Vyráběn je, jak jsem již psal, novým 32nm výrobním procesem. Operačním paměti se zde používají menší notebookové DDR3 (SO-DIMM) a připraveny jsou pro ně dva sloty. Jižním můstkem je stále NM10 známý z předchozí platformy Pine Trail.

Asus představil desku s integrovaným procesorem Intel Cedar Trail
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor je chlazený velký pasivem, který si vystačí bez jakéhokoliv ventilátoru, ale pro jistotu jsou zde přítomny tři 4pinové konektory pro větráky. Deska je napájena notebookovým externím DC zdrojem a na desce pak všechny konektory vyvedete z 4pinového Molexu. Pro disky jsou zde dva SATA 3 Gb/s porty, pro rozšiřující karty pak jeden PCI Express ×16 a mini PCI Express. Na zadním panelu se nachází DVI a VGA grafické výstupy, dva sériové porty, výstup pro dvoukanálový zvuk, dva gigabitové Ethernet porty a čtyři USB 2.0.

Podobnou desku by mohl Asus udělat i pro použití v domácích HTPC. Nový procesor má totiž výkonnější hlavně grafickou část, která nyní podporuje už DirectX 10.1. Stačilo by zaměnit pár drobností a byl by to ideální kandidát.

Nepřehlédněte:

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama