intel-si-pripravuje-novou-architekturu-pro-procesory-atom
Novinka Intel si připravuje novou architekturu pro procesory Atom

Intel si připravuje novou architekturu pro procesory Atom

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

15. 5. 2011 09:00 5

Microsoft pracuje na Windows 8 pro ARM, Intel zase na Androidu 3.0 pro x86 procesory. Kvůli tomu připravuje novou architekturu procesorů Atom, které budou založené na 22nm 3D tranzistorech.

Reklama

Microsoft už hned na začátku letošního roku oznámil, že nadcházející operační systém Windows 8 bude podporovat i procesory architektury ARM. Tím se pro výrobce notebooků a dalších zařízení, které má běžet na platformě Windows, otevírají dveře a najít tak mnohem rozmanitější výběr procesorů a SoC (System On Chip) čipů, které mají velice nízkou spotřebu a dostačující výkon. Na internetu už se objevil i obrázek, na kterém je vidět operační systém, který běžel na systému s čipem Tegra 2, což je dvoujádrový ARM procesor s frekvencí 1 GHz a grafické jádro GeForce.

Intel si připravuje novou architekturu pro procesory Atom
i Zdroj: PCTuning.cz


Windows 8 poběží i na ARM architektuře

Intel tak musí přijít s něčím novým, pokud chce, aby neztratil segment přenosných zařízení, kde se pravděpodobně objeví velká konkurence. Dnes totiž platí, že pokud chcete Windows, musíte zakládat na x86 procesorech Intel nebo AMD. Pokud chcete zařízení například s Androidem, srdcem mu bude nějaký ARM procesor. V budoucnosti budou ale Windows 8 i pro ARM a Intel také pracuje na portaci Androidu 3.0 pro jeho x86 procesory.

Budoucí Atomy Intel označuje Silvermont a budou vyráběné 22nm výrobním postupem. Ploché tranzistory budou nahrazeny 3D tranzistory, které Intel dokončil a hodlá je při 22nm procesu použít třeba i v Ivy Bridge. Architektura jader bude zcela nová a celý systém bude na jednom kousku křemíku (SoC) stejně jako nVidia Tegra. Procesory by měly být zaměřený jak jinak než na spotřebu a výkon, určeny budou do chytrých telefonů a tabletů. Na trh by se měly dostat již koncem tohoto roku.

Nepřehlédněte:

Zdroj: CNET

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama