via-dohani-konkurenci-ma-ctyrjadrovy-procesor-s-automatickym-pretaktovanim
Novinka VIA dohání konkurenci. Má čtyřjádrový procesor s automatickým přetaktováním

VIA dohání konkurenci. Má čtyřjádrový procesor s automatickým přetaktováním

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

13. 5. 2011 06:00 1

VIA QuadCore vypadá jako čtyřjádrový procesor Core 2 Quad z roku 2007. Jedná se o slepení dvou procesorů Nano X2, která se nachazí v jednom pouzdře.

Reklama

Jistě si pamatujete první čtyřjádrové procesory Intel Core 2 Quad, které byly slepencem dvou dvoujádrových procesorů Core 2 Duo. Se stejným čtyřjádrovým procesorem přišla i procesorová trojka, VIA. VIA QuadCore jsou dva dvoujádrové procesory Nano X2 na jednom substrátu, které spolu komunikují přes FSB sběrnici, která má frekvenci 1333 MHz. Procesor je vyráběný moderním 40nm procesem u TSMC.

VIA dohání konkurenci. Má čtyřjádrový procesor s automatickým přetaktováním
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory VIA byly vždy především o nízké spotřebě, což platí i u čtyřjádrového modelu. Procesor QuadCore L4700 má spotřebu 27,5 wattů. Celkově tak je o 21 % úspornější, než nejbližší soupeř. Jeho základní frekvence je 1,2 GHz a má technologii podobnou Turbo Boost od Intelu, při které dokáže jádra přetaktovat na 1,46 GHz. Každé jádro procesor má k dispozici 1 MB L2 cache (celkově tedy 4 MB). Procesor je pinově kompatibilní s VIA Eden, C7, Nano E-Serie, Eden X2, protože používá pouzro NanoBGA 2 s rozměry 21 × 21 mm. Novinka bude v prodeji ve 3. čtvrtletí tohoto roku.

 Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama