miniaturni-a-extremne-levne-pc-stoji-pouhych-400-kc-uplatneni-najde-ve-skolstvi
Software Novinka Miniaturní a extrémné levné PC stojí pouhých 400 Kč. Uplatnění najde ve školství

Miniaturní a extrémné levné PC stojí pouhých 400 Kč. Uplatnění najde ve školství

Mirek Kočí

Mirek Kočí

9. 5. 2011 15:30 25

Počítač Raspberry Pi je veliký jako běžný flash disk. Za úkol bude mít přivést anglické děti zpět k programování. Pomáhat mu bude procesor ARM s taktem 700 MHz a Linux.

Reklama

Je asi těžké uvěřit, že na obrázku, na který se právě díváte, se nachází skutečně funkční osobní počítač. Miniaturní stroj je výsledkem snažení herního vývojáře Davida Brabena, který má na svědomí hru Elite a pracuje ve Frontier Developments. Možná znáte hry Thrillville, Lost Winds, či sérii Rollercoaster Tycoon.

Počítač šokuje nejen skromnými rozměry, ale hlavně svou cenou. V přepočtu vyjde na lidových 400 Kč (25 dolarů). Raspberry Pi, ano, takto se stroj jmenuje, pohání procesor architektury ARM s nominální frekvencí 700 MHz a má 128 MB paměti SDRAM.

Uvážíme-li, že k němu připojíte nejen monitor (skrze HDMI), ale také např. klávesnici či myš, resp. jakékoli zařízení s USB 2.0, troufáme si tvrdit, že pokud se dostane i do volného prodeje, pouze se po něm zapráší. Dokonce umožňuje přehrávat i HD video (720p). Operačním systémem je Linux.

Brabenovi vadí dlouhodobý klesající zájem o informatiku a Raspberry Pi to má změnit. Má k tomu všechny předpoklady. Je levný, plně dostačuje účelu pro který byl navrhnut a hlavně, ve školách se objeví za několik měsíců. Doufejme jen, že to nedopadne jako v případě extrémně levného indického „iPadu“, který měl nejchudším vrstvám v zemi přinést lepší přístup ke vzdělání. Projekt je momentálně na kapačkách, důvodem je cena.

Nepřehlédněte:

Indický „iPad“ za 640 Kč nabírá zpoždění

Miniaturní a extrémné levné PC stojí pouhých 400 Kč. Uplatnění najde ve školství
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: techgeeze

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama