zname-nove-cipsety-pro-procesory-ivy-bridge-s-patici-lga-1155
Novinka Známe nové čipsety pro procesory Ivy Bridge s paticí LGA 1155

Známe nové čipsety pro procesory Ivy Bridge s paticí LGA 1155

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

28. 4. 2011 06:00 2

Pravděpodobně už neuvidíme označení P7x, ale hlavním čipsetem pro stolní herní počítače bude Z7x. Pro multimediální centra zůstane H7x a pro firmx Q7x a B7x.

Reklama

Už je to skoro pravidelné, co se na internet dostávají ať už rukou Intelu nebo náhodou, slidy k novým procesorům střední třídy, Ivy Bridge, a čipsetům, které s nimi přijdou. Dnes se podíváme na čipsety Intel 7 Series, které jsou na minulých slidech označovány jako Panther Point.

V rychlosti si shrňme to, co víme. V čipsetu (PCH) bude už integrován řadič USB 3.0, takže zmizí ze základní desky jeden přídavný čip. Nové čipsety při použití procesorů Ivy Bridge jsou schopny vyvést obraz do tří monitorů najednou. Čipsety podporují i nynější procesory Sandy Bridge. Nyní už ale k samotnému označení a parametrům nových čipsetů.

Známe nové čipsety pro procesory Ivy Bridge s paticí LGA 1155
i Zdroj: PCTuning.cz

Na dvou slidech se nachází čipsety, které do dvou skupin. Pro běžné uživatele a pro OEM výrobce případně firmy. V prvním slidu si můžete všimnout, že už se zde nenalézá žádný P77 a podobně. Intel se jej pravděpodobně rozhodl vypustit a tak jej nahradí Z77. „Z“ čipsety, které přijdou s Ivy Bridge využívají stejné výhody, jako ty, které přijdou již za pár dní. Podporují tedy grafické výstupy, díky kterým můžeme využívat integrované grafické jádro a podporují taktování. Tím nejlepším bude Z77. Ten bude mít 16 linek PCI Express 3. generace. Dále z něho bude možné vyvést až 14 USB portů (z toho 4 USB 3.0) a 6 SATA portů, z nich dva můžou být SATA 6 Gb/s. Z75 bude stejný jako Z77 s tím rozdílem, že nepodporuje Intel Smart Response Technology, která využívá SSD (pokud jej vlastníte) k odkládání často používaných souborů a dat, zatímco HDD používá ke klasickému dlouhodobému ukládání.

Nakonec je zde H77, který je stejný, jak jej známe dnes. Čipset nepodporuje přetaktování, má stejný počet USB a SATA portů, ale na rozdíl od Z75 podporuje Smart Response Technology.

Známe nové čipsety pro procesory Ivy Bridge s paticí LGA 1155
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalšími třemi jsou čipsety spíše do firemní sféry. Najdeme zde Q77, Q75 a B75. Tím nejlepším je samozřejmě Q77, který podporuje všechny vypsané technologie. Najdeme zde především různé typy šifrování a zabezpečení. Tím nejobyčejnějším bude B75, který nepodporuje ani technologii Smart Response, SIPP, vPro. Je tedy určený do kancelářských nenáročných sestava.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Xfastest

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama