jedna-z-nejvetsich-softwarovych-spolecnosti-aneb-co-jste-mozna-nevedeli-o-hp
Hardware Novinka Jedna z největších softwarových společností? Aneb co jste možná nevěděli o HP

Jedna z největších softwarových společností? Aneb co jste možná nevěděli o HP

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

13. 3. 2011 11:00 9

To, že má technologický gigant velké plány do budoucna asi překvapí málokoho. V dnešní novince se na některé z nich podíváme.

Reklama

Společnost HP je tu s námi již hezkou řádku let, konkrétně od roku 1939. Za tu dobu stihla vydat spoustu méně či více úspěšných produktů, od prvních audiooscilátorů po moderní výkonné servery. Spousta uživatelů si myslí, že společnost je pouze jedním z „těch“ větších výrobců hardwaru, ale že je jedním z největších softwarových by asi čekal málokdo.

Jedna z největších softwarových společností? Aneb co jste možná nevěděli o HP
i Zdroj: PCTuning.cz

Na žebříčku softwarových obrů se nachází na 6. místě (některé zdroje uvádí i 3., důležitá je však informace, že patří mezi největší) a před ním už se nachází jen taková jména jako je Microsoft, IBM nebo Oracle. Také se vám zdá, že jste mnoho softwaru od této společnosti nezahlédli? Nejste sami, běžný uživatel se setká tak maximálně s ovladači k hardwaru a nějakou tou (mnohdy otravnou) utilitkou pro snadnější správu tiskáren a dalších prostředků počítače.

Zajímavější situace nastává až ve firemní sféře, tam je portfolio služeb znatelně zajímavější a na co si vzpomenete, můžete mít (software na řízení lidských zdrojů apod.). Kapitolou samo o sobě je pak oblast serverů a s ní související konvergovaná infrastruktura.

Jedna z největších softwarových společností? Aneb co jste možná nevěděli o HP
i Zdroj: PCTuning.cz

 

O konvergované infrastruktuře se toho hodně namluvilo a ještě o ní nepochybně uslyšíme. Doteď málokdo chápe a dokáže si představit, o co se vlastně jedná. Kovergovat znamená „přibližovat se“, je to tedy jednoduše řečeno sjednocená platforma zahrnující integrované servery, datová úložiště, síťové prvky a software. Vše do sebe pasuje jako „lego“ a my vám jako zatím jediní na internetu předložíme důkazový videomateriál, že tomu tak opravdu je.

Od českého zastoupení se nám dostalo do rukou video, kde Martin Fink - ředitel divize HP Business Critical Systems ukazuje kompatibilitu serverových řešení. Věřím, že po jeho shlédnutí bude každému alespoň trochu jasné, co to ta „Konvergovaná infrastruktura v praxi“ znamená. Hewlett Packard na ní staví a jako jediná společnost má v současné době kompletní kovergované portfolio. (viz Budoucnost podle Hewlett-Packard: POD a konvergovaná infrastruktura)

Po akvizici do Palmu má HP v rukávu další pomyslné eso, kterému velmi důvěřuje a tím je WebOS. Na linuxu postavený operační systém plánuje do roku 2012 dostat do každé domácnosti tím, že bude vedle Windows nabízet i levnější volbu s WebOS (viz nedávná novinka - HP: WebOS v roce 2012 na každém notebooku, počítači i tiskárně). Diskuzi zda se jedná spíše o zbožné přání, nebo je zde i reálná šance, že se opravdu rozšíří už necháme na vás.

Jedna z největších softwarových společností? Aneb co jste možná nevěděli o HP
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkou důvěru mají u giganta i v Cloud computing, tedy poskytování služeb a programů po internetové síti. Tím mohou firmy ušetřit nemalé finanční prostředky a o to více investovat do svého dalšího rozvoje. Určitě bude zajímavé sledovat, kam se bude vývoj společnosti nakonec vyvíjet a co z toho bude plynout pro nás - koncové uživatele.

Nepřehlédněte:

Zdroj: vlastní, HP

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama