egypt-pohlcuje-digitalni-nicota-zablokovan-je-posledni-velky-isp
Internet Novinka Egypt pohlcuje digitální nicota. Zablokován je poslední velký ISP

Egypt pohlcuje digitální nicota. Zablokován je poslední velký ISP

Mirek Kočí

Mirek Kočí

1. 2. 2011 16:00 12

V zemi na Nilu započala nebývalá revolta občanů proti vládnoucímu režimu. Ten pružně zareagoval tím, že většinu země odstřihl od internetu.

Reklama

Nejspíše jste obeznámeni se situací v Egyptě, kde momentálně probíhají protivládní protesty, které jsou namířeny proti režimu prezidenta Mubaraka, jehož odstoupení demonstranti požadují. Obyčejné lidi trápí především stoupající ceny potravin a nedostatek pracovních míst. Ke koorganizaci demonstrací využívají mladí Egypťané internet, zejména pak sociální sítě v se službou Twitter.

Tu se podařilo zablokovat, ale jen nakrátko, když bylo rozhodnutí vládních orgánů obejito požíváním zahraničních proxy serverů. Autoritářský režim tak přikročil k dalšímu logickému kroku, kterým bylo vypnutí internetu a služeb mobilních telefonů. V sobotních ranních hodinách byly částečně mobilní sítě zprovozněny. Prakticky všechny egyptské domény (např com.eg, gov.eg atd.) najednou nebyly dostupné. Blokování internetu přitom tamní režim vehementně popírá.

V pátek vypnuli linky do zahraničí čtyři hlavní poskytovatelé připojení k internetu v zemi – Telecom Egypt, Link Egypt, Vodafone/Raya a Etisalat Misr. Menší poskytovatelé vzdorovali a zůstali připojeni, např. Noor Group. To už dnes ale neplatí, nakonec padl i tento poskytovatel.

Většina Egypta je tak v současné době odpojena od celosvětové sítě. Náhradní cesta se hledá například prostřednictvím satelitního spojení nebo vytáčeném připojení (dial-up).

Egypt pohlcuje digitální nicota. Zablokován je poslední velký ISP
i Zdroj: PCTuning.cz

Na situaci již stačil zareagovat Google, který s Twitterem a SayNow sestavil skupinu odborníků, která dala vzniknout službě speak-to-tweet. Uživatelé mohou zavolat na několik telefonních čísel a zanechat svůj vzkaz, který je potom na sociální službě přístupný ostatním lidem. Program totiž umí převést nahranou hlasovou zprávu z mobilního telefonu na tzv. tweet. Situace v Káhiře i dalších městech se nadále vyhrocuje, avšak zdá se, že v Egyptě skutečně přichází změna.

Zdroj: 1 2 3 4 5

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama