intel-a-nvidia-uzavrely-novou-licencni-dohodu-nvidia-inkasuje-1-5-miliardy-dolaru
Novinka Intel a Nvidia uzavřely novou licenční dohodu. nVidia inkasuje 1,5 miliardy dolarů

Intel a Nvidia uzavřely novou licenční dohodu. nVidia inkasuje 1,5 miliardy dolarů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 1. 2011 17:30 10

Součástí manželství z rozumu je i dodatek o ukončení vzájemných sporů. Od teď spolu budou vycházet jen v dobrém.

Reklama

Společnosti Intel a nVidia včera ve večerních hodinách oznámili, že uzavřeli novou licenční dohodu, podle které Intel získá přístup k některým patentům nVidie a bude je moci využívat ve svých produktech. Obě společnosti budou své patenty sdílet po dobu následujících šesti let. Z finančního hlediska z ní jako vítěz vychází nVidia, které v pěti splátkách bude vyplaceno celkem 1,5 miliardy dolarů. 

Zatímco nVidii budou některé patenty zapovězeny, např. ty, které se týkají x86 procesorů, flash pamětí nebo čipových sad pro některé platformy, Intel získá přístup ke všem patentům. Součástí dohody je i ukončení vzájemných soudních sporů; nevraživost je zdá se minimálně po následujících šest let zapomenuta. Možná si pamatujete na žalobu Intelu z roku 2009, jež se týkala výroby čipových sad pro CPU se sběrnicí QPI a DMI.

nVidia se momentálně soustředí na vývoj nových GPU a také ARM procesorů. Již se zdálo, že Tegru 2 stihne stejný osud jako předchůdce, tedy že umře na „nezájem“. Nakonec to ale dobře dopadlo (pozn. pro nás, zákazníky). Důkazem budiž proběhnuvší veletrh CES 2011, na němž s ní zaznamenala poměrně značný úspěch. Oznámen byl navíc i projekt Denver, což není nic jiného, než-li vývoj výkonného procesoru ARM pro desktop a serverový segment. Akcie nVidie letí vzhůru…

Intel a Nvidia uzavřely novou licenční dohodu. nVidia inkasuje 1,5 miliardy dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Nepřehlédněte:

nVidia oznámila vývoj vlastního CPU. Začne konkurovat Intelu a AMD

Zdroj: nVidia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama