gigabyte-preradil-na-vyssi-rychlost
Novinka Gigabyte přeřadil na vyšší rychlost

Gigabyte přeřadil na vyšší rychlost

Jan Černý

Jan Černý

7. 12. 2010 11:00 4

V lednu uvede Gigabyte nové základní desky na čipové sadě P67 s dalším vylepšením oblíbeného Ultra Durable 3.

Reklama

V první polovině ledna příštího roku nás čeká představení nových 32nm procesorů Intel známých pod kódovým označením Sandy Bridge. Není žádným tajemstvím, že se jedná o mainstreamové procesory, které postupně nahradí současný Lynnfield (Core i5 a Corei7-8xx). I když komunikace s ostatními komponenty poběží stejně rychle jako u Lynnfieldu (2,5 GT/s, Nehalem komunikuje 4,8 – 6,4 GT/s), došlo k několika dílčím změnám z pohledu řadiče PCIe linek, generátoru a kmitočtu, a proto budete potřebovat nové desky s paticí LGA 1155 (Socket H2). S blížícím se ukončením informačního embarga (NDA), jsou výrobci základních desek čím dál drzejší a prozrazují o novinkách více detailů. Ono se jim ani není co divit, vždyť budou živi z prodeje desek právě pro tyto procesory.

Gigabyte přeřadil na vyšší rychlost
i Zdroj: PCTuning.cz


Dvojice základních desek Gigabyte s čipovou sadou Intel P67 je připravena se poprat o vaše peněženky

Tim Handley, zástupce ředitele marketingu divize základních desek Gigabyte, přozradil začátkem prosince detaily o chystaných inovacích na deskách Gigabyte. Kromě běžných uživatelů potěší zcela jistě extrémní oveclockery a nadšence (ultra hi-end/extreme entusiast segment). Tyto technologie prezentoval na nové vlajkové lodi Gigabyte GA-P67A-UD7. V prvé řadě se pochlubil plně digitálním 24fázovým napájením splňujícím poslední specifikace Intel VRM12. Ty jsou zapojeny tak, aby nedocházelo k opotřebení – vždy pracuje pouze jedna sada 12 fázi (technologie Dual CPU Power). „Množství a kvalita energie jsou klíčem k výkonnosti CPU, což jsme již letos ukázali na základní desce X58A-UD9, která je schopna dodat výkon až 1 500 W,“ komentoval Tim Handley. „Vylepšení napájení procesoru na základních deskách série 6 zahrnuje řídící jednotku Intersil PWM odpovídající normě Intel® VRD 12, a také vysoce kvalitní Driver MOSFETy, které zajišťují lepší účinnost díky svému prvotřídnímu systému pro výkon a stabilitu.“ V napájecím okruhu, jsou stejně jako v případě desek od MSI (již od roku 2008), použity řízené MOSFETy (Driver MOSFET = DrMOS). V jednom pouzdře se nachází komparátor a dvojice MOSFETů, což má za následek větší úsporu místa a vyšší účinnost.

Běžné uživatele daleko více potěší deset USB 3.0 portů doplněno o dalších osm USB 2.0 portů. USB portů není nikdy dost a 18 by mohlo nějakou chvíli stačit (osobně jich dnes využívám 10). Kromě tohoto počtu je neméně praktickou záležitostí technologie 3× USB Power Boost. Vyznačené USB 2.0/3.0 porty (dnes červená barva), jsou speciálně upravené pro to, aby mohly dodat vyšší proud při nabíjení mobilního telefonu. Existují samozřejmě omezení, že nelze začít dobíjet telefon bez zapojení před uspáním počítače. Také třeba dávat pozor na to, aby hodnota proudu nepřekročila maximální proud na Stand-by větvi zdroje. Touto technologií disponují dnes také některé notebooky a počítače Apple.

Gigabyte přeřadil na vyšší rychlost
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmostí zůstává zachování již ověřených funkcí jako je DualBIOS. Pro připomenutí: základní deska obsahuje dvojici EEPROM čipů, ve kterých je uložený BIOS. Při selhání prvního (špatné přeflashování, vysoké přetaktování) se ze záložního čipu načtou správné údaje. Nemusíte tedy hledat ve skříni tlačítko pro restartování BIOSu. Kosmetickou úpravou je také přidání podpory pro pevné disky s kapacitou větší než 3 TB. Pomineme-li „reklamštinu“, bez které to mnohdy při představování novinek nejde, zdá se, že Gigabyte je z hlediska technologií opět o krok před Asusem a (opět) na stejné úrovni jako MSI (kde ale nepracují takoví furianti a málokdo jejich technologie zná). Vyčkejme na první recenze a zkušenosti uživatelů – ty nám zcela jistě ukážou všechna pozitiva a negativa nových základních desek. Mohu prozradit, že nové procesory Sandy Bridge i desky s LGA 1155 máme nějakou dobu v redakci a probíhá intenzivní testování.

Zdroj: TZ Gigabyte

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama