acer-hs244hq-prvni-monitor-s-podporou-3d-zobrazeni-pres-hdmi
Novinka Acer HS244HQ: První monitor s podporou 3D zobrazení přes HDMI

Acer HS244HQ: První monitor s podporou 3D zobrazení přes HDMI

Jan Černý

Jan Černý

30. 11. 2010 12:00 9

Acer oznámil specifikace nového 24palcového monitoru s LED podsvícením podporujícím 3D skrz rozhraní HDMI v1.4.

Reklama

Není třeba připomínat, že nároky na zařízení schopné zobrazit 3D jsou úplně jiné. Zatímco u běžných monitorů je dnes rychlost panelu více než dostatečná (skutečná odezva 10 ms bohatě stačí i na FPS hry), pro 3D bez duchů je potřeba obnovovací frekvence 120 Hz. Kromě dnes mrtvé plasmy, nepraktických projektorů a věčně odkládaných OLED displejů zvládají 120 Hz pouze některé TN matrice. Mezi několik málo výrobců, kteří je mají v nabídce, patří Acer, ASUS, BenQ, Dell a Sasmung. Všechny jejich panely mají ale jedno společné – starší verzi HDMI. To bohužel není schopné přenést takový tok dat, a proto si 3D řežbu užijete pouze při sledování filmů na PC nebo hraní her. Doposud bylo možné zprovoznit 3D pouze s Dual-Link DVI.

Acer HS244HQ: První monitor s podporou 3D zobrazení přes HDMI
i Zdroj: PCTuning.cz

Acer se rozhodnul jít vlastní cestou a na tento nový panel osadil HDMI spadající do standardu v1.4. U něho došlo ke zvýšení datového toku, a tak je možné dosáhnout dvojnásobné obnovovací frekvence. Mimo jiné podporuje HDMI v1.4 například komunikaci mezi zařízeními přes 100 Mb/s ethernet nebo připojit zobrazovací zařízení s rozlišením až 3 840 × 2 160 pixelů. Acer HS244HQ je tedy možné propojit moderním 3D Blu-ray přehrávačem anebo PlayStationem 3. Abyste si nemuseli dělat starosti se standardy, Acer dodává k panelu vlastní 3D brýle s aktivním zatmíváním. V praxi to bude tedy znamenat, že bude úplně jedno, zda máte v počítači grafickou kartu AMD nebo NVIDIA, stačí pouze nastavit obnovovací frekvenci 120 Hz a přepnout aplikaci do 3D režimu.

Acer HS244HQ: První monitor s podporou 3D zobrazení přes HDMI
i Zdroj: PCTuning.cz
Acer HS244HQ: První monitor s podporou 3D zobrazení přes HDMI
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o samostatné specifikace, jak bylo úvodu naznačeno, jedná se TN matrici s úhlopříčkou 23,6“ a Full HD rozlišením 1 920 × 1 080 bodů. S TN technologií je spojena rychlá odezva 2 ms GtG (šedá-šedá), ale také slabší pozorovací úhly 170°/160°. Výrobce se chlubí dynamickým kontrastem dvanáct miliónů ku jedné a maximálním jasem 300 cd/m2. Díky LED podsvícení by měl mít panel také lepší saturaci barev a nižší spotřebu. Osobně tipuji, že je v monitoru použita stejná matrice AU Optronics jako v BenQ XL2410T. Na trh by měl panel dorazit v prvním čtvrtletí příštího roku, cena není známa, levnější než 8 000 Kč ale panel rozhodně nebude.

Zdroj: FlatpanelsHD
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama