facebook-se-chysta-ovladnout-svet-elektronicke-komunikace
Novinka Facebook se chystá ovládnout svět elektronické komunikace

Facebook se chystá ovládnout svět elektronické komunikace

Jan Černý

Jan Černý

17. 11. 2010 17:15 13

AKTUALIZOVÁNO V pondělní večer oznámilo na vedení Facebooku, že spouští do provozu zcela revoluční službu. Každý uživatel dostane mimo jiné e-mail.

Reklama

Díky internetu získala komunikace zcela nový směr. Produktem rychlé a uspěchané doby se staly různé sociální sítě. Těžko říci, zda díky nim vzkvétá komunikace k lepšímu, či degeneruje k horšímu. To se budeme moci posoudit s určitým odstupem času.

Nejpopulárnější sociální sítí dneška je Facebook. Jeho vedení ukrývalo před zraky veřejnosti více než rok tajemný projekt Titan. Na první pohled se jedná o přidělení e-mailové schránky každému uživateli s profilem na Facebooku. Ve skutečnosti je tomu trochu jinak.

Jeden Facebook-mail vládne všem

Každý uživatel Facebooku dostane přidělený e-mail. Ten se bude skládat z jeho uživatelského jména (pokud bude krátké nebo nebude obsahovat speciální znaky) nebo podle čísla účtu a zavináče na doméně Facebook.com. Jen pro zajímavost, tyto e-maily původně sloužily jeho zaměstnancům a ti se dnes přesouvají na nedávnou koupenou doménu fb.com.

Facebook se chystá ovládnout svět elektronické komunikace
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle vedení Facebooku je prý tradiční e-mailová komunikace příliš, složitá, nezajímavá, zdlouhavá a neosobní. Kdo by se dnes vyplňoval s předmětem, adresou příjemce nebo snažil přeposílat kopie zpráv, když posílané sdělní může být mnohem kratší?

Nová forma komunikace má být tedy mnohem modernějším nástrojem, který bude kombinovat Facebookovské zprávy, chat, SMS a e-mail. Ve výsledku je tedy jedno, jakým způsobem se budete chtít s dotyčnou osobou dorozumět – všechny zprávy se zobrazí na „nekonečné“ zdi. Veškerá komunikace bude spolu zpražena v konverzacích a bude možné na ni kdykoliv navázat. V základním nastavení bude viditelná pro všechny vaše sociální přátele a jejich přátele. To sice může být na jednu stranu přínosné (např. pořádání setkání bývalých spolužáků po letech), na druhou však zasahování do soukromí (velmi osobní korespondence). Naštěstí prý půjdou tato práva pro jednotlivé uživatele změnit.

Zastavme konečně ten spam!

Pokud jste dobře četli úvodní odstavec, je jasné, že společnosti živící se rozesíláním otravné nevyžádané pošty (jako jsou různé nabídky Viagry, pornografie nebo Rolexek za pár šupů) budou mít žně. Ze dne na den dostanou 500 milionů e-mailových kontaktů, které budou moci obtěžovat. Facebook se však nechal slyšet, že i s tímto počítal a má prý nachystanou velice účinnou ochranu. O první dělení zrna od plev se postarají servery Facebooku, druhým stupněm je způsob dělení zpráv.

Facebook se chystá ovládnout svět elektronické komunikace
i Zdroj: PCTuning.cz

Seznam příchozích zpráv se bude skládat ze složek „Social Inbox“, „Ostatní“ a „Spam“. V první složce uvidíte konverzaci s přáteli a přáteli přátel. Abyste nemuseli v případě přílohy opouštět Facebook, nebo je ukládat do počítače, zobrazí se vám přílohy rovnou v jeho rozhraní. Sám velký Microsoft dokonce oznámil, že bude spolupracovat s Facebookem na integraci Office Web Apps, aby bylo možné zobrazit nejrozšířenější typy dokumentů. Osobně by mě zajímalo, zda se při tom ozve některý z tvůrců kancelářských Open source balíků obdobně jako tomu bylo při zahrnutí antiviru Microsoft Security Essential do Microsoft Update.

V ostatních naleznete konverzaci s lidmi z Facebooku, které neznáte (nebo nejste sociálními přáteli). Ve spamu pak skončí každá zpráva, která byla odeslána z jiného e-mailu. Ambice nemá Facebook malé – časem chce použít protokol IMAP, aby bylo možná spárovat zprávy i s jinými schránkami. Mark Zuckerberg také nechává prostor hlasovým VIOP službám. Ale vše prozatím nechává na ohlasech uživatelů.

Máme tu nový Skynet?

Podle statistik je na Facebooku aktivních více než 500 milionů uživatelů, každý má v průměru 130 sociálních přátel a zanechá po sobě 90 různých záznamů (komentáře, statusy, „Líbí se mi“ etc.). V celkovém součtu jde o více než čtyři miliardy zpráv každý den. To jsou opravdu impresivní údaje. Lze však očekávat vzpouru obdobnou Skynetu z Terminátora? Věřím, že nikoli.


Budoucnost internetu je nejistá. Jak ji vidíte vy? Zdroj: Bugemos

Nový projekt Facebooku je bezesporu zajímavý. Otázkou však zůstává, zda nebude uživatelům zasahovat příliš do jejich soukromí. Osobně se mi například vůbec nelíbí, že by měl někdo další číst moji osobní komunikaci. Pokud vám to ale nevadí a jste však příznivcem sociálních sítí, máte rádi Facebook, tak se rozhodně přihlaste mezi testery na tuto stránku.

Soudě podle úterního dlouhého výpadku Facebooku je o tuto novou službu velký zájem. Dnes letí být vždy a všude online. Co myslíte, bude za pár let in pouze ten, kdo žádnou sociální síť nikdy nepoužíval? Z přátel a známých bych takové lidi spočítal na prstech jedné ruky. Pokud Facebook používáte, je přesně takový, jak se na něm chováte a jaké na něm máte sociální přátele. Pamatujte si, že vaše vystupování na internetu je vaše vizitka!

AKTUALIZOVÁNO
11.17.2010 11:00 PM

Na serveru VideaČesky.cz jsem narazil na zajímavé video. Kromě výročí Sametové revoluce se dnes koná také Národní den mazání přál. Také vám také připadá, že sociální sítě jako Facebook ničí pravý význam slova přátelství? Jimmy Kimmel a William Shatner si o tom myslí svoje, a proto vynalezli tento nový svátek.

Zdroj: TZ Facebook

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama