sandforce-uvadi-novou-rodinu-ssd-radicu-sf-2000-disk-owc-zapisuje-rychlosti-4-gb-s
Novinka SandForce uvádí novou rodinu SSD řadičů SF-2000. Disk OWC zapisuje rychlostí 4 GB/s

SandForce uvádí novou rodinu SSD řadičů SF-2000. Disk OWC zapisuje rychlostí 4 GB/s

Jan Černý

Jan Černý

9. 10. 2010 12:00 1

Nové řadiče SandForce SF-2000 umí spolupracovat s nejmodernějšími 20nm Flash NAND čipy a zvládají extrémní výkon.

Reklama

Jeden z nejlepších výrobců komerčních řadičů SSD disků oznámil před několika dny novou rodinu řadičů SandForce SF-2000. Rodina SF-2000 se skládá z trojice modelů. Netřeba připomínat, že současné řadiče SandForce poráží díky kompresnímu algoritmu (i přes absenci cache) konkurenci v největší slabině SSD disků – v zápisu malých bloků dat. A v tom hodlá SandForce pokračovat i nadále. Odlišnost nejlevnějšího modelu SF-2300 mi zatím není příliš jasná, nejspíše bude mít nižší počet kanálů. SF-2500 a SF2600 se liší nasazením. Zatímco SF-2500 pro hi-end desktop zvládá velikost sektoru 512 byte (512 bajtů), serverový SF-2600 zvládá variabilní velikost sektoru od 520 bajtů po 4 KB, která byla přidána díky podpoře rozhraní SAS (Serial-Attached SCSI). V této kategorii je také samozřejmostí 256bit AES šifrování (SF-1500 uměl „pouze“ 128bit AES).

SandForce uvádí novou rodinu SSD řadičů SF-2000. Disk OWC zapisuje rychlostí 4 GB/s
i Zdroj: PCTuning.cz


Nové řadiče SandForce podporují moderní Flash NAND čipy vyrobené 2x a 3xnm procesem výroby a větší rychlost

Hitem příštích let bude podpora velkých, levných a úsporných 2xnm Flash NAND čipů. Řadiče proto podporují moderní Flash NAND standard ONFi v2.0, díky kterému je možné dosáhnout rychlostí 166 MT/s (MegaTransfers per Second) na jeden Flash NAND čip. Ve výsledku je celková rychlost až 500 MB/s při velikosti bloku 128 KB. Náhodnému čtení a zápisu při velikosti bloku 4 KB odpovídá 60 000 IOPS (operací za vteřinu). Co se spotřeby týče, nebude řadič zrovna nejúspornější – při běžném provozu si řekne až o 1,5 W. První vlaštovkou je OWC se svými disky do PCIe ×8 a PCIe ×16 slotu. A to konkrétně s modelem Mercury Extreme Pro Enterprise. Na těchto discích najdete osm řadičů SandForce 2x000 v RAID poli a dosahují sekvenčního zápisu až 4 GB/s. I přes zapojení do RAIDu podporují disky příkaz TRIM zajišťujícímu menší a rovnoměrné opotřebení buněk a tím vysokou rychlost zápisu i po několika letech provozu.

SandForce uvádí novou rodinu SSD řadičů SF-2000. Disk OWC zapisuje rychlostí 4 GB/s
i Zdroj: PCTuning.cz


Other World Computing (OWC) patří k výrobcům nejrychlejších SSD disků na světě, nový model Mercury Extreme Pro Enterprise PCIe dosahuje díky SF-2000 rychlosti až 4GB/s

Po novém roce bychom se měli dočkat podobných disků od společnosti OCZ s vlastním rozhraním HSDL (podobné SAS, více zde). Přesné specifikace a výkon řadičů se dozvíme během veletrhu Storage Networking World Exhibition, který bude probíhat 11. – 14. října/októbera v Texasu. Konkurence však nikdy nespí – Indilinx chystá JetStream a Intel pracuje na třetí generaci svého řadiče. Většího rozšíření se nejspíše dočkáme až po novém roce. Více detailů naleznete v povedeném článku na Legit Reviews. 

Zdroj: SandForce

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama