3tb-pevne-disky-od-western-digital-jiz-tento-mesic
Novinka 3TB pevné disky od Western Digital již tento měsíc!

3TB pevné disky od Western Digital již tento měsíc!

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

5. 10. 2010 11:00

Po delším zdržení se na pulty obchodů konečně dostanou další 3TB disky, tentokrát od WD.

Reklama

Již delší dobu se diskutovalo o tom, že WD chystá 3TB pevné disky. Po dlouhé době se tak zákazníci konečně dočkají dalšího řešení, které má zatím na trhu jen jednoho zaběhnutého zástupce (Seagate). Zdržení bylo zapříčiněno problémy s kompatibilitou při použití disků s 32-bit Windows, WD však zapracovalo a tak jsou tyto problémy minulostí.

3TB pevné disky od Western Digital již tento měsíc!
i Zdroj: PCTuning.cz

WD s novými vysokokapacitními 3TB disky osvěží tři řady pevných disků: Caviar Black, Caviar Blue a Caviar Green. K jakému dni budou nové disky k dispozici není jisté, ale zdroj uvádí polovinu října, přibližně v 2-3 týdnu. Seagate představil svůj 3TB externí pevný disk FreeAgent letos v létě, v tomto ohledu tak společnosti WD trochu ujel vlak.

Problémy s 3TB diskem nastanou, když se jej rozhodnete použít jako systémový. Omezení v biosu a Windows způsobují při 32-bitovém adresování problémy s HDD většími než 2TB. Tyto problémy by měla vyřešit technologie UEFI (nástupce biosu).

3TB pevné disky od Western Digital již tento měsíc!
i Zdroj: PCTuning.cz

WD tvrdí, že tyto problémy má vyřešené technologií pro ukládání "4KB Advanced Format Sector Disk" využívající větších ukládacích sektorů (4KB vs. 512B). Většina systémů by díky tomu měla být schopna tyto disky využívat alespoň pro ukládání dat.

Místa není nikdy dost a tak nezbývá než doufat, že cena produktů nebude zbytečně vysoká.

Zdroj:Nordichardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama