legenda-shamino-opousti-evga
Novinka Legenda Shamino opouští EVGA

Legenda Shamino opouští EVGA

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 9. 2010 17:08 12

Jeden z největších nadšenců do hardware odchází z EVGA, co bude dál?

Reklama
Legenda Shamino opouští EVGA
i Zdroj: PCTuning.cz

Shamino u Kingpina "doma"

Pokud vám pojem Shamino, vlastním jménem Peter Tan, nic neříká, musím vám ho krapet představit. Jedná se o jednoho z největších (nikoliv vzrůstem) nadšenců do hardware, přetaktovačů a odborníků na počítačový hardware obecně. Pokud vám něco říká magazín Vr-Zone, byl založen právě touto legendou úpravy hardware a taktování.

Po odchodu Shamina z magazínu, ten hodně ztratil ze svého lesku a spíše upadá. Do chvíle kdy tam Peter ještě pracoval, jednalo se o nejlepší HW magazín své doby. Pokud jste hledali volt-mod, byl tam ... stejně jako žhavé novinky a informace o nevydaném hardware. Ve své době byl také Shamino držitelem desítek světových rekordů v taktování, kdy spolu s Kingpinem dlouho drželi všechny rekordy a benchmarky pevně ve svých rukou. Bylo jen otázkou času, kdy si takového talentu všimnou výrobci hardware ...

Legenda Shamino opouští EVGA
i Zdroj: PCTuning.cz

První zastávkou byla společnost Foxconn, kde se Peter podílel na exklusivní řadě základních desek Quantum Force pro procesory Intel. Jednalo se o luxusní produkty, které ale nevydělali tolik, co si výrobce myslel a tak tuto řadu postupně zrušil a už ji nevyrábí. Desky byly drahé a výrobce neměl trpělivost se věnovat deskám pro 0,05 procent kupujících. Poté co byla výroba luxusních desek zrušena, byl odejit i Shamino ... další zastávkou bylo EVGA.

Legenda Shamino opouští EVGA
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední Shaminův majstrštyk - EVGA Classified SR-2

V tuto chvíli už hovoříme o současnosti a také období největší slávy značky EVGA, Shamino vymyslel a přivedl k životu řadu Classified, jež je dodnes nepřekonanou modlou extrémního taktování a power uživatelů. Do vývoje desek dal všechny své zkušenosti z přetaktování a nabídl vše featury, které jste si na běžných deskách museli dopájet sami. I za mnoho let bude stále slovo EVGA Classified pojem, stejně jak dnes třeba Radeon 9800XT. Zkrátka legenda jak má být .. I přesto se ale Peter nestal nabubřelým a stále se jedná o skromného člověka, který vždy poradí. Osobně jsem ho potkal jedinkrát, ale i dnes mi odpoví na email jak a co nastavit, nebo co a jak bude lepší při taktování.

Krize udeřila ale masivně a přežijí ji jen ti nejsilnější. Také počítačového byznysu se hodně dotkla a zákazníci v doté doby silné Americe, začali šetřit a nemají už tolik peněz na prémiové produkty. Desky EVGA byly většinou prémiové jak výbavou, tak hlavně vysokou cenou. Bohužel doba dnes těmto luxusním deskám nepřeje a EVGA se pomalu a jistě stahuje z tohoto segmentu trhu. Daleko větší zisk přinášejí desky střední třídy, kvalitní ale levnější. Stejně jako omezení výroby u Foxconn, kdy byl Shamino odejit, následuje u EVGA to samé - vyhazov. Firma člověka jeho schopností pro výrobu levných "obyčejných" desek zkrátka nepotřebuje.

Tato skutečnost vyvolává dvě otázky - co bude dělat Shamino nyní? a co bude s EVGA? Pokusme se zamyslet nejprve nad druhou otázkou. Z EVGA se stane opět jen jeden z mnoha nevýrazných výrobců grafických karet, s jednou nebo dvěma levnějšími základními deskami v nabídce, stejně jako tomu bylo před příchodem Shamina do firmy. Sláva a věhlas značky bude zřejmě upadat, své nejlepší a nejkreativnější období má firma zřejmě za sebou - uvidíme.

První otázka, co bude dělat Shamino nyní je zahalená tajemstvím. Po nějaké době odpočinku, kdy sice Peter tvrdí, že už se v tomto byznysu pohybovat nechce, bude muset opět pracovat. Prý dostal nabídku od Asus a dalších výrobců. Jedna z nabídek je ale hodně šokující ... Sapphire. Peter prý dostal nabídku od společnosti Sapphire, aby pro ně navrhoval desky a grafiky pro největší nadšence. Nemusím připomínat, že tato společnost vyrábí pouze AMD desky ... dočkáme se tedy Classified desek a grafických karet pod logem AMD? No uvidíme časem, ale vypadá to hodně pravděpodobně ...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama