intel-idf-dalsi-informace-o-sandy-bridge
Novinka Intel IDF: Další informace o Sandy Bridge

Intel IDF: Další informace o Sandy Bridge

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 9. 2010 17:24 20

Shrňme si to nejzajímavější o nadcházejích procesorech. Je libo nové logo nebo rovnou 5 GHz na vzduchu?

Reklama
Intel IDF: Další informace o Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme zlehka, novým logem procesorů architektury Sandy Bridge. To je podobné tomu dnešnímu, vnitřní struktura čipu se ale na obrázku více skryla. Označení modelů zůstává - Core i3, Core i5 a Core i7 pro nejvýkonnější řešení. Uvedení prvních procesorů Core i3-2 a Core i5-2 bude 9.1.2011.

Intel IDF: Další informace o Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste pozorní čtenáři a nebo se o procesory více zajímáte, tak jistě už víte, že v procesorovém jádře je speciální jednotka pro konverzi video formátů. Ano, jde o část čipu, jež má pouze tuto funkci, proto byl výkon v převodu videí tak vysoký vůči dnešním čipům. Intel existenci těchto obvodů potvrdil a demonstroval na příkladu. Převod videa pomocí nového procesoru byl významně rychlejší než u stávajícího Core i7 při stejných frekvencích čipů. Intel tady chce šlápnout na "kuří oko" společnosti NVIDIA a jejímu převodu videa přes GPU. Pomocí této jednotky by se mohl výkon CPU Intelu v těchto činnostech alespoň přiblížit zníměnému řešení NVIDIA.

Intel IDF: Další informace o Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Velice zajímavou částí byla demonstrace 8-jádrových Xeonů architektury Sandy Bridge v dvouprocesorovém serveru. Tato konfigurace disponovala 32 procesorovými jádry (2x 8 + Hyper-Threading) a luxusním výkonem. V této souvislosti zazněla informace, jíž mnozí přehlédli, ale dle mého je tím nejdůležitějším, co Intel prozradil. Jde o to, že procesory, jež půjdou na trh v druhé polovině roku 2011, budou už vyrobeny 22nm výrobním procesem. Intel má už nyní funkční vzorky na této technologii. Co to znamená pro nás? Znamená to, že High-end procesory architektury Bridge (očekávaní nástupci dnešních Core i7-900) budou zřejmě vydáný na 22nm, proto je mezi nimi a prvními Sandy Bridge takový odstup!

Core i7-2980 bude pravděpodobně osmi jádro s integorvaným čtyř-kanálovým řadičem pamětí a čtyřiceti PCI-E 3.0 linkami. Nebude ale vyrobeno 32nm technologií, jak jsme se dosud domnívali, ale už 22nm. Znamená to, že Intel postaví proti 32nm Bulldozeru od AMD 22nm čip Ivy Bridge, nikoliv Sandy Bridge. Půjde o stejnou strategii a analogii s Nehalem/Westmere - kdy většina dnešních čipů je vyrobených na 45nm, jen ultra High-end na 32nm.

Intel IDF: Další informace o Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední informace patří přetaktování. Intel demostroval možnosti přetaktování mainstreamového Core i7-2600K na své základní desce s Box chladičem (pro Extreme procesory Core i7-900). A výsledek? Luxus! 4,9 GHz se vzduchovým chladičem plně stabilních v nejnovější verzi Cinebench. Pokud takových taktů dosáhl předprodukční čip na "ne moc OC friendly" desce Intel, pak budou jistě na luxusních deskách předních výrobců výsledky ještě lepší. Představte si tento procesor pod vodním blokem, kdy bude zřejmě schopen stabilního provozu na frekveních nad 5 GHz úplně bez problémů. Na taktování Sandy Bridge se opravdu těším. Připomínám jen, že taktovat se dají jen procesory s částečně nebo úplně odemčenými násobiči, ty by se měly od těch zamčených prodávat dráž maximálně o 1000 Kč v přepočtu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama