zotac-uvadi-platformy-zbox-a-ion-itx
Novinka Zotac uvádí platformy Zbox a Ion-ITX

Zotac uvádí platformy Zbox a Ion-ITX

Helmich Jiří

Helmich Jiří

28. 8. 2010 18:39 5

 Zotac uvádí dvě platformy pro miniaturní počítače.

Reklama

V dobách, kdy ještě na PCTuningu vycházely cenové přehledy, jsme upírali zraky ke konceptu nVidia Ion a snažili jsme si představit, jak to bude skvělé, až si v kanceláři postavíme na stůl miniaturní krabičku jen o něco málo větší než krabička od cigaret, která přitom zvládne s minimální spotřebou utáhnout (Full)HD video. Od té doby už bylo na trh uvedeno mnoho počítačů s grafikou nVidia Ion.

Mnozí výrobci se nyní snaží platformu nějak ozvláštnit, a tak se začali ohánět zkratkou CULV. Consumer Ultra-Low Voltage je jakási reinkarnace ULV procesorů od Intelu. Cíl zůstal stejný (co nejmenší TDP a spotřeba), jen zkratka je delší. A také zmatek větší, protože procesorů spadajících do této kategorie je nespočet a stejně tak zařízení na nich postavených. Kolega Tomáš Šulc jeden takový notebook od Dellu testoval.

Zotac uvádí platformy Zbox a Ion-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď už ale k Zotacu. Ten nepředstavuje hotové počítače, ale vnáší do segmentu ještě větší zmatek uvedením platforem postavených na platformách. Trochu "přeplatformováno", ne? S využitím technologií Intelu a nVidie představuje Zotac ne zcela zkompletované systémy. Přináší hned čtyři nové řady, Zbox HD-ND22, HD-NS21, Ion-ITX N a Ion-ITX P. Všechny čtyři v sobě kombinují Intel CULV procesory s grafikami z platformy nVidia Ion. Zatímco ND22 a Ion-ITX P jsou poháněny procesorem Intel Celeron SU2300, druhou dvojici vybavil výrobce pouze Celeronem 743. Rozdíl v těchto procesorech je jasný - SU2300 má dvě jádra taktovaná na 1.2 GHz, zatímco 743 má jádro jen jediné, taktované na 1.3 GHz.

Zatímco Zboxy využívají nVidia Ion GPU s až 512 MB sdílené paměti, ION-ITX navíc nabízí rozšiřující PCIE x16 sloty. Blíže nespecifikovaný čip podporuje DirectX 10, Shader Model 4.0, OpenGL 3.2. K dispozici jsou vždy dva DDR3 SODIMM sloty, u Zbox s frekvencí až 1066, nicméně FSB je u všech zmiňovaných 800 MHz. V Zboxu najdete jedno místo pro 2.5-palcový disk, ION-ITX nabízí 3 SATA a jeden eSATA konektor. Najdeme u nich také osmikanálové audio (přes HDMI), případně S/PDIF výstup, HDMI, DVI-D a u ION-ITX také staré známé VGA. O konektivitu se stará gigiabitová síťová karta, případně WiFi 802.11n modul, který u ION-ITX zabírá Mini PCI-Express slot. Na Zboxu naleznete celkem 6 USB 2.0 portů (4 vzadu, 1 nahoře, 1 vepředu). U ION-ITX jich je k dispozici celkem 10, tedy 6 vzadu a 4 můžete vyvést svépomocí. 

Mnozí z vás již jistě pochopili, že zatímco Zbox je řešení, které dostalo do vínku malou skříněčku, ION-ITX je zkrátka jen osazená základní deska v ITX formátu. Ještě se vám z toho netočí hlava? Pak se podívejte na zdrojovou tiskovou zprávu společnosti Zotac a po chvíli již určitě nebudete vědět, která bije.

Zotac uvádí platformy Zbox a Ion-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Zotac, Endgadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama