blizi-se-radeon-hd-5990
Novinka Blíží se Radeon HD 5990?

Blíží se Radeon HD 5990?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 2. 2010 11:03 23

Ne tak docela, ale nové karty k němu budou mít dost blízko. A na trh by měly přijít už za pár týdnů!

Reklama
Blíží se Radeon HD 5990?
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost AMD dala výrobcům svolení k výrobě "vylepšeného" Radeonu HD 5970. Karta si zřejmě ponechá stejný název, ovšem bude disponovat vyšším výkonem a dalšími lákadly proti DX11 grafikám konkurence. Pokud se vám včera zalíbil Asus Ares, ten je jedním z několika podobných karet o kterých mluvím. Zmíněné monstrum od Asus je ale extrémně drahá, limitovaná edice, pokud byste něco podobného chtěli za levnější peníz, máte šanci.

Vzhledem k pojištění pozice grafického lídra, musí AMD zareagovat na příchod GeForce 400. Dala tedy výrobcům svolení vyrobit výše taktované Radeony HD 5970 s vyšší kapacitou paměti, ale hlavně vyššími frekvencemi. Model (SKU) se interně jmenuje Enhanced Radeon HD 5970. Jako první kartu uvede Sapphire, půjde o Radeon HD 5970 s 4GB paměti a frekvencemi kolem 800 MHz pro GPU. Přesná čísla známá nejsou, kartu spatříme na CeBitu.

Vyšší výtěžnost 40mn procesou u TSMC dává už dostatek GPU s "low-leakage", tedy se dá o výše taktovaných modelech uvažovat v sériové výrobě, se stále udržitelným TDP. Podobné karty by měly časem uvést všichni výrobci, cena by se od dnešních Radeonů HD 5970 měla lišit jen minimálně. Na trh karty dorazí během měsíce března a dubna.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama